Briti chcú od CIA nezverejnené pasáže správy Senátu o mučení väzňov

Britský parlament chce požiadať americkú CIA o dôverné informácie o výsluchoch na základni Guantánamo, ktoré neboli v správe amerického Senátu z bezpečnostných dôvodov zverejnené.

14.12.2014 21:00
CIA Foto: ,
Sídlo americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) v Langley v štáte Virgínia. /Ilustračné foto/
debata (14)

Stanici BBC to oznámil šéf parlamentného bezpečnostného výboru Malcolm Rifkind. Londýn chce podľa neho zistiť, či sa na škandalóznych praktikách amerických vyšetrovateľov nepodieľali aj Briti.

Podľa Rifkinda britská vláda vie, že niektoré časti správy senátu, ktorá odhalila mimoriadne kruté zaobchádzanie s osobami podozrivými z terorizmu, boli z bezpečnostných dôvodov vyradené. Londýn vraj nemá informácie o tom, že by sa akokoľvek týkali Veľkej Británie. Napriek tomu chce parlament CIA o utajované pasáže požiadať.

Rifkind však nevie, či ich od USA dostane. „Netvrdím, že som si istý,“ povedal. Briti totiž svoju žiadosť neadresovali americkej vláde alebo parlamentu, ale spravodajskej službe.

Správa amerického Senátu vyvolala škandál, aj keď republikáni, bývalí členovia americkej vlády i bývalí vedúci činitelia CIA jej obsah spochybňujú. Vo Veľkej Británii sa ozývajú hlasy volajúce po tom, aby Londýn zastavil rokovania s USA o využívaní atolu Diego Garcia v Indickom oceáne, kde má Pentagon základňu. Atol najmenej dvakrát poslúžil na medzipristátie amerických lietadiel prevážajúcich údajných teroristov na výsluchy. Zmluva o prenájme základne vyprší v roku 2016.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #CIA #Senát #mučenie väzňov