Analytik: Islamisti vyzývajú členov útočiť doma. V Sydney vidíme výsledok

Experti si myslia, že za útokom v kaviarni v centre Sydney je najmä túžba pritiahnuť maximálnu pozornosť verejnosti. Nezhodli sa však v tom, či ide o človeka, ktorý koná na vlastnú päsť, alebo či ide o člena teroristickej siete. Podľa vlajky, ktorú útočník vyvesil, možno predpokladať, že sympatizuje s moslimskými extrémistami.

15.12.2014 15:32
Austrália, rukojemnícka dráma, Sydney Foto:
Televízne zábery zachytili rukojemníkov vo vnútri kaviarne.
debata (10)

Podľa českého expertu Adama Dolníka, ktorý školil na podobné akcie sydneyských policajtov, ide o akciu „osamelého vlka, ktorý sympatizuje s globálnym džihádom, ale o niekoho, kto trpí duševnou poruchou“.

Austrálčania smútia, rukojemnícka dráma v...
Austrálčania prinášajú na pietne miesto kvety a...
+21Moslimská obec v Austrálii sa od ozbrojenca...

„Dôvodom celej akcie je pritiahnuť pozornosť,“ dodáva Dolník, ktorý pôsobí na Wollongongskej univerzite. Je presvedčený, že únosca nie je dobre vycvičený a že s organizovanými teroristickými akciami má len malé spojenie. „Teroristi sú obvykle dobre pripravení a útočia vo väčšom počte,“ skonštatoval.

Dolník: Útočník si akciu zle zorganizoval

Dolník si tiež myslí, že niektorí z piatich zajatcov, ktorí z kaviarne utiekli, to dokázali vlastnými silami a ozbrojenec ich neprepustil. Aj to podľa neho poukazuje na zle zorganizovanú operáciu. „Zrejme sa skrývali – je nepravdepodobné, že by únosca prepustil toľko rukojemníkov počas vyjednávania,“ vysvetlil.

Podľa Dolníka sa vyjednávači budú teraz snažiť získavať čas, aby sa o útočníkovi dozvedeli čo najviac, vrátane jeho vzťahu k Islamskému štátu.

Rukojemníčka beží k policajtom po tom, čo... Foto: SITA/AP, Rob Griffith
Sydney, rukojemníci Rukojemníčka beží k policajtom po tom, čo utiekla z kaviarne v Sydney.

Profesor Greg Barton, ktorý je jedným z popredných austrálskych expertov na domáci terorizmus, si naopak myslí, že ozbrojenec nekoná sám za seba. Podľa neho je „veľmi znepokojujúce“, že útočník je starší a nie nejaký mladý burič.

„Útok bol starostlivo naplánovaný, aby bol čo najviac na očiach, myslí si Barton. „Vybral si kaviareň hneď oproti sídlu televíznej stanice a hneď vyvesil vlajku s arabským nápisom, o ktorej vedel, že pritiahne globálnu pozornosť,“ upozorňuje.

Barton: Útočník je súčasťou teroristických buniek

Podľa Bartona je útočník pravdepodobne súčasťou siete ľudí operujúcich v teroristických bunkách, možno spojených so zahraničím. „Bolo by upokojujúcejšie, keby to bol naštvaný mladý muž, ktorý by konal menej účelovo. Starší muž, ktorý niečo podobné podnikne, pôsobí hrozivejšie,“ dodal Barton, ktorý pôsobí na Monashskej univerzite.

zväčšiť Televízne kamery zachytili jednu zo... Foto: Reuters, David Gray
Austrália, Sydney, rukojemnícka dráma Televízne kamery zachytili jednu zo zamestnankýň kaviarne Lindt, ktorú s ostatnými rukojemníkmi ozbrojenec zadržiava.

Celý incident však experta neprekvapil. Upozornil, že islamskí vodcovia čoraz častejšie vyzývajú bojovníkov, aby radšej podnikali útoky vo svojich domovských krajinách, než aby sa húfne vydali do Iraku a Sýrie. „Austrália, rovnako ako Veľká Británia a väčšina západných krajín, zaznamenáva znepokojujúci nárast radikálov, ktorí verbujú mládež k bojom v Iraku a Rýsii. Teraz však islamskí vodcovia zmenil istratégiu a vyzývajú svojich verných útočiť nielen v zahraničí, ale aj tam, kde sa práve nachádzajú,“ hovorí Barton.

Sekulárny moslimský vodca zo Sydney Jamal Daoud predpokladá, že útočník je jedným zo 70 osôb, ktorým Austrália zabránila odísť bojovať do Sýrie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #sydney #rukojemnícka dráma