Mohla Austrália tragédii zabrániť? Irán ju upozorňoval na útočníka zo Sydney

Iránska polícia v minulosti niekoľkokrát varovala kolegov v Austrálii pred Manom Haronom Monisom. Tento muž iránskeho pôvodu v pondelok vtrhol do kaviarne v centre Sydney a šestnásť hodín tam držal jej zamestnancov a návštevníkov za rukojemníkov. Jeho čin sa skončil tragicky, dvaja rukojemníci zahynuli. Treťou obeťou je samotný únosca.

16.12.2014 13:17
AUSTRALIA-SECURITY/ Foto: ,
Iránčan Man Haron Monis (49) na nedatovanej fotografii. Podľa polície mal na kaviareň v centre Sydney útočiť práve tento muž.
debata (10)

Veliteľ iránskych policajných zložiek Ísmáíl Ahmadí Moghaddam povedal, že Irán na problematickú minulosť muža niekoľkokrát upozorňoval. Počas svojho pobytu v Iráne mal v Teheráne cestovnú kanceláriu a podviedol svojich zákazníkov. Rozhodol sa odísť, aby sa vyhol väzeniu. V roku 1996 zamieril do Malajzie a odtiaľ do Austrálie.

Austrália zatiaľ Monisov čin nepovažuje za teroristický, ale za akciu psychicky narušeného jedinca.

Iránske denníky pripomínajú Islamský štát

Iránska tlač si všíma Monisovo spojenie s radikálnym Islamským štátom (IS). „Islamský štát dorazil do Austrálie,“ píše v titulku svojho článku o udalostiach v Sydney konzervatívny denník Chorásán.

Ultrakonzervatívne denníky pripisujú útok účasti Austrálie v koalícii, ktorá bojuje proti Islamskému štátu. Denník Vatane Emrúz si myslí, že za „množstvom omylov, ktorých sa dopustila austrálska tajná služba“, sú tajné služby USA a Veľkej Británie CIA a MI6.

Austrálčania smútia, rukojemnícka dráma v...
Austrálčania prinášajú na pietne miesto kvety a...
+21Moslimská obec v Austrálii sa od ozbrojenca...

Monis prestal po príchode do Austrálie vyznávať šíitsky islam, ktorý je náboženstvom Iránu a prešiel k sunnitskému islamu. Meno Monis prijal až v cudzine, doma sa volal Mohammad Hasan Manteghí. Na svojej internetovej stránke, ktorá je teraz zablokovaná, sa údajne najmenej v jednom prípade hlásil k odkazu Islamského štátu. Táto sunnitská organizácia považuje, ako iní radikálni sunniti, šíitov za odpadlíkov od viery.

Právnik, ktorý ho obhajoval počas jeho problémov so zákonom v Iráne, vylúčil, že Monis konal v rámci väčšej organizovanej skupiny. „Je to narušený človek,“ povedal o ňom.

Monis na svojej webovej stránke nedávno napísal, že je prenasledovaný za svoje politické názory a že bojuje v mene islamu a mieru. „Som jednou z obetí barbarstva austrálskej vlády,“ tvrdil.

Ako je možné, že bol Monis na slobode?

Monis písal v Austrálii dlhé listy rodinám vojakov, ktorí padli v boji proti islamským radikálom, bol obvinený zo sexuálneho násilia a z podielu na vražde vlastnej manželky. Na slobodu ho prepustili na kauciu a vo februári ho čakal súd. Austrálske úrady zatiaľ neobjasnili, ako je možné, že bol na slobode a to aj napriek závažnosti činu, z ktorého bol obvinený.

„Všetci sme rozhorčení z toho, že bol tento človek na slobode. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa z tohto prípadu poučili,“ povedal premiér štátu Nový Južný Wales Mike Baird.

V kauze týkajúcej sa posielania listov Monisa obhajoval právnik Adam Houda a po pondelňajšom útoku o ňom povedal, že to bol jeden z jeho „najzvláštnejších klientov“. Prichádzal vraj na stretnutia v oblečení duchovného a dával lekciu o konfliktoch na Blízkom východe. „Tvrdil, že je duchovný, ale nebol, nikto ho nepoznal. Nepatril k žiadnej skupine ani mešite, bol to vlk samotár,“ tvrdil Houda.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #sydney #rukojemnícka dráma #Man Haron Monis