Na morčacej farme v Taliansku zistili nebezpečný typ vtáčej chrípky

Taliansko oznámilo vypuknutie epidémie vtáčej chrípky na morčacej farme na severovýchode krajiny neďaleko Benátok. V pondelok o tom informovala Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE).

16.12.2014 17:03
vtáčia chrípka Foto:
V Taliansku na morčacej farme neďaleko Benátok vypukol nebezpečný vírus vtáčej chrípky.
debata (1)

Kmeň vírusu identifikovali ako vysokopatogénny typ H5N8. Prítomnosť tohto kmeňa od začiatku novembra potvrdili aj na farmách v Holandsku, Nemecku a Británii.

Na talianskej farme Porto Viro zabila nákaza už vyše 1200 moriek. Talianske ministerstvo zdravotníctva informovalo, že úrady už prijali kontrolné opatrenia a v okolí farmy vytvoria bezpečnostnú ochrannú zónu. Veterinárna služba začne s utrácaním vyše 30-tisíc vtákov na farme ešte v utorok.

Zistený vírus H5N8 je príbuzný kmeňu, ktorý tento rok zabil milióny vtákov v Ázii, najmä v Južnej Kórei. Kmeň je nebezpečný pre všetky druhy vtáctva, smrteľný je pre kurčatá a na ľudí môže byť prenosný len pri priamom styku s nakazenou hydinou.

Nákazu u človeka však zatiaľ nezaznamenali. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) konštatovala, že po objavení nákazy kmeňom H5N8 na štyroch miestach Európy sa dá očakávať aj jej ďalší výskyt.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #farma #vtáčia chrípka