Dvadsať Slovákov pracovalo v britskej továrni v otrockých podmienkach

Britská polícia zatkla pri záťahu v jednej továrni v severoanglickom meste Rochdale troch mužov a očakáva sa, že ich obvinia z obchodu s ľuďmi a zo zotročovania. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej policajti pri akcii našli dvadsať Slovákov, ktorí v továrni pracovali v otrasných podmienkach.

16.12.2014 17:30
debata (64)

Títo imigranti boli „zamestnaní“ v továrni vyrábajúce obrazy a rámy a dostávali len 25 libier (31,5 eura) za 80 hodín práce týždenne. Z týchto peňazí im ale bolo mesačne strhávanie 100 libier (126 eur) za ubytovanie, prevoz a ďalšie výdavky, uviedol hovorca polície James Faulkner.

Dodal, že títo ľudia dostávali menej než dve libry (2,52 eura) za hodinu a boli vystavovaní slovným i fyzickým útokom.

Zadržaní by mohli byť obvinení ešte počas utorka. Je medzi nimi aj vlastník továrne a jedným z nich je Pakistanec, oznámila bez bližšieho spresnenia polícia. Dodala len, že v súvislosti s porušením imigračných predpisov bol tiež zatknutý dvadsaťštyriroč­ný muž.

„Keď uvážite, že táto továreň vyrábala rámy a obrazy pre bohaté firmy a že jej kontrakty išli do miliónov libier, potom je jasné, aké výnosné toto vykorisťovanie pre týchto ľudí (otrokárov) bolo,“ uviedol Faulkner.

„Tým mužom a ženám sľúbili ubytovanie a prácu, ale potom ich prinútili žiť v hrozných podmienkach a pracovať v továrni viac ako 12 hodín denne,“ dodal Faulkner.

Britské ministerstvo zahraničia podľa Reuters odhaduje, že v Británii teraz žije v otrockých podmienkach 10 000 až 13 000 ľudí. To je podstatne viac proti predchádzajúcemu odhadu, ktorý uvádzal 4200 až 4600 osôb.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Veľká Británia #obchod s ľuďmi