Zaplatí za pád ruskej meny premiér Medvedev?

Po čiernom utorku, keď padajúci rubeľ prekonal ďalšiu psychologickú hranicu oproti doláru a euru, si v Rusku znova kladú klasické otázky: čo robiť a kto je vinný.

17.12.2014 09:28
Alexej Kudrin Foto:
Aj v súvislosti s prudkým oslabením rubľa sa špekuluje, či doterajšieho premiéra Dmitrija Medvedeva nenahradí bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin (na fotografii).
debata (188)

Viacerí analytici radia na obe odpovedať ráznym personálnym ťahom, ktorý by upokojil trhy i občanov. Stolička sa trasie pod šéfkou centrálnej banky a už aj pod predsedom vlády. Ako prvý na premiéra Dmitrija Medvedeva ukázal niekdajší ruský vicepremiér Grigorij Javlinskij.

Zakladateľ liberálnej strany Jabloko tvrdí, že v súčasnej kritickej situácii sú nevyhnutné závažné zmeny. „Treba vymeniť vládu. Dôležitým signálom by bolo vymenovať za premiéra človeka, ktorý dokáže skoncovať s klamstvami a prijímať rázne opatrenia. Takým človekom je Alexej Kudrin,“ odporučil prezidentovi Vladimirovi Putinovi jeho dlhoročného ministra financií.

Kudrin odišiel z vlády na jeseň 2011 pre spory s vtedajším prezidentom Medvedevom, ktorému vyčítal zvyšovanie zbrojných výdavkov a odmietanie nevyhnutnej dôchodkovej reformy. Keď sa Putin s Medvedevom dohodli, že si vzájomne vymenia kreslá, Kudrin odkázal, že vo vláde pod takým šéfom slúžiť nebude.

Putin sa dodnes úplne nezmieril s odchodom Kudrina, ktorý je rovnako ako Medvedev jeho dávny dôverník. Spolupracoval s nimi už pred dvoma desaťročiami na petrohradskej radnici. Po prehratých petrohradských voľbách v lete 1996 sa ekonóm Kudrin uchytil v Moskve v prezidentskej administratíve, kým bývalý dôstojník KGB Putin niekoľko mesiacov márne zháňal prácu a v zúfalstve už uvažoval, že pôjde robiť taxikára. Vtedy mu Kudrin vybavil úradnícke miesto v Kremli.

V roku 2000, keď sa stal Putin prezidentom, zo svojho priateľa spravil ministra financií. Tým, ako odvtedy prísne strážil štátnu kasu, si Kudrin vyslúžil uznanie investorov, ale vyrobil si aj veľa nepriateľov, a to aj v radoch Putinovej strany Jednotné Rusko. Putin nad svojím ministrom dlho držal ochrannú ruku. Bol mu vďačný za to, že keď v roku 2008 vypukla kríza, Rusku sa ju podarilo pomerne hladko zvládnuť vďaka rezervnému fondu. Jeho založenie Kudrin presadil v lepších časoch, keď prostriedky nakopené z predaja ropy a plynu nedovolil „prejesť“.

Otázku, kedy povolá Kudrina späť do vlády, dostal Putin už vlani v decembri, počas telemostu s občanmi. Šéf Kremľa priznal, že funkciu mu ponúkol. „Odmietol. Lajdák jeden, pracovať sa mu nechce,“ zľahčoval tému s úsmevom. Kudrin, ktorý sedel v štúdiu, ihneď vysvetlil, že vo vláde, ktorá nemá jasný program, nesnaží sa zbaviť krajinu závislosti od vývozu ropy, uskutočňuje len polovičné reformy a dovolí, aby mzdy rástli rýchlejšie ako produktivita práce, nie je ochotný pracovať.

Kudrinov tlačový tajomník včera oficiálne dementoval chýry, podľa ktorých exminister už dostal ponuku nahradiť Medvedeva, analytici však pripúšťajú, že skôr či neskôr k tomu dôjde. „Môže sa to stať už na jar, ak sociálne protesty vyvolané stavom ekonomiky a pádom rubľa dosiahnu bod varu a začnú ohrozovať režim,“ predpovedal pre Rádio Svoboda šéf Rady pre národné stratégie Valerij Chomiakov.

Aj podľa šéfanalytika Centra politických technológií Alexeja Makarkina možnosť, že Putin obetuje Medvedeva a nahradí ho Kudrinom, zostáva otvorená. „Vymenovanie Kudrina za premiéra by znamenalo veľmi vážnu zmenu nielen v ekonomike, ale aj v politike, keďže jeho liberálne názory sú dobre známe. Myslím si, že prezident sa k takému kroku odhodlá, až keď nadobudne pocit, že ekonomika definitívne uviazla v slepej uličke,“ povedal pre portál Gazeta.ru.

© Autorské práva vyhradené

188 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Dmitrij Medvedev