Dráma v Sydney vyvolala debatu o držbe zbraní

Nedávna rukojemnícka dráma v kaviarni v Sydney vyvolala debatu o zákonoch o držbe zbraní. Senátor David Leyonhjelm vyzval na to, aby mohli Austrálčania nosiť skryté zbrane. Uvoľnenie terajších pravidiel však odmietli hlavné opozičné strany ako aj niektorí členovia vládnej koalície.

18.12.2014 15:15
Sydney, rukojemníci Foto:
Rukojemníci držia ruky za hlavou v kaviarni v Sydney. Na okne je čierna vlajka podobná Islamskému štátu.
debata

Počas 16-hodinovej rukojemníckej drámy v kaviarni Lindt zahynuli dvaja ľudia aj páchateľ. Leyonhjelm z Liberálnej demokratickej strany tvrdí, že situácia by bola ľahšia, ak by bol jeden zo 17 rukojemníkov ozbrojený.

„Čo sa stalo v kaviarni, by bolo nepravdepodobné na Floride, v Texase, Vermonte alebo na Aljaške v Amerike, alebo možno dokonca vo Švajčiarsku,“ uviedol senátor pre rozhlasovú stanicu ABC.

„Štatisticky vzaté“ v týchto oblastiach by „jedna alebo dve z obetí“ mali skrytú zbraň, povedal. Bývalý vicepremiér Tim Fischer však podľa BBC povedal, že analógia s americkými zbrojnými zákonmi je „zavádzajúci nonsens“.

Premiér Tony Abbott uviedol, že útočník bol iránsky utečenec a silne narušený človek, ktorý však nefiguroval na teroristickom zozname krajiny. Toho úrady identifikovali ako päťdesiatnika Mana Harona Monisa, extrémistu a kriminálnika, ktorý čelil vyše 40 obvineniam zo sexuálneho útoku a nevhodného správania a ktorý posielal nenávistné maily rodinám austrálskych vojakov, ktorí zomreli v zahraničí. Incident podľa prvých záverov nesúvisí s Islamským štátom, na ktorý Monis nebol napojený.

debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Austrália #držanie zbraní #sydney #rukojemnícka dráma