Ruskí námorníci opustili Francúzsko bez lode Mistral

Ruskí námorníci opustili vo štvrtok francúzsky prístav Saint-Nazaire v Atlantickom oceáne bez francúzskej bojovej lode typu Mistral, na ktorej mali odplávať domov. Francúzsko dodávku dvoch lodí do Ruska zastavilo až do "ďalšieho rozhodnutia" v novembri pre konflikt na Ukrajine.

18.12.2014 16:00
Mistral, loď, lode, Saint-Nazaire, Rusko,... Foto: ,
Ruskí námorníci opustili francúzsky prístav Saint-Nazaire bez Mistralu.
debata (168)

Lode boli súčasťou najväčšieho zbrojného obchodu členskej krajiny NATO uzavretého s Kremľom. Následkom zapojenia sa Ruska do situácie na Ukrajine však francúzska vláda zvážila svoj miliardový obchod aj za cenu peňažnej kompenzácie Rusku.

Na francúzskej bojovej lodi strávilo 400 ruských námorníkov mesiace tréningu. Podľa pôvodnej dohody mala loď Vladivostok doraziť do Petrohradu 14. novembra druhá loď s názvom Sevastopoľ mala prísť o rok neskôr.

Loď Mistral vo francúzskom prístave Saint-Nazaire. Foto: SITA/AP, Laetitia Notarianni
Mistral, loď, lode, Francúzsko, Rusko, bojová loď, vojsko, armáda, more, prísav, plavidlo, Loď Mistral vo francúzskom prístave Saint-Nazaire.

Francúzska vláda ešte začiatkom septembra oznámila, že pre nesplnenie podmienok predbežne loď Vladivostok nemôže do Ruska dodať. Plánované odovzdanie lode vo francúzskom prístave Saint-Nazaire sa neuskutočnilo ani v polovici novembra.

Moskva potvrdila, že počká do konca novembra a následne bude od francúzskej vlády žiadať peňažné odškodnenie za dohodu v hodnote viac ako jednej miliardy eur uzavretú ešte v roku 2011.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #NATO #lode #vojenské lode #Mistral