Porazila Severná Kórea americkú slobodu prejavu?

Šialené interview sa nekoná. Americký satirický film s týmto názvom mal ísť do kín na Vianoce. V hlavných úlohách sa predstavili Seth Rogen a James Franco, ako reportéri, ktorí od CIA dostali za úlohu zavraždiť severokórejského diktátora Kim Čong-una. Film sa však na plátnach kín neobjaví.

19.12.2014 09:37
Šialené interview, film Foto: ,
Bilboard k filmu Šialené interview.
debata (23)

Spoločnosť Sony v stredu večer oznámila, že jeho premiéru ruší. Ešte predtým najväčší prevádzkovatelia kín v USA uviedli, že Šialené interview nebudú premietať. Dôvodom sú vyhrážky skupiny, ktorá si hovorí Guardians of Peace (Strážcovia mieru).

Nie je jasné, kto stoji za touto organizáciou, ani to, či to naozaj organizácia je. Filmové štúdio Sony však už niekoľko týždňov čelí kampani, keď hackeri zverejňujú informácie, ktoré získali z počítačového systému spoločnosti. Ich motiváciou je poškodiť Sony práve pre film Šialené interview. V súvislosti s jeho premietaním pohrozili Guardians of Peace útokmi na kiná. Dokonca vyhlásili, že to Amerike pripomenie 11. september 2001.

Severná Kórea film Šialené interview odsúdila, ale tvrdí, že nestojí za organizovaním kampane proti Sony. Podľa amerických predstaviteľov je však pravdepodobné, že je to práve Pchjongjang, ktorý je zodpovedný. Denník New York Times dokonca napísal, že v Bielom dome sa uskutočnila debata, ako na útoky zo Severnej Kórey odpovedať. "Vláda sa zaoberá rôznymi možnosťami pri úvahách o predpokladanej odpovedi,“ citovali noviny Bernadette Meehanovú, hovorkyňu Národnej bezpečnostnej rady, ktorá však priamo neuviedla, že počítačové útoky a vyhrážky má na svedomí KĽDR.

Rozhodnutie prevádzkovateľov kín a Sony však vyzerá ako veľký ústupok. V Amerike sa už vedie debata o tom, do akej miery sa to týka slobody prejavu a či si diktátor Kim Čong-un nepripísal mediálne víťazstvo.

"Sony sa k problémom postavila veľmi zlým spôsobom,“ myslí si Ian Brown z Centra pre kyberbezpečnosť na Oxfordskej univerzite. "Bola to reakcia na vágne a nerealistické hrozby. Teraz je z tejto udalosti globálny príbeh. Môže to byť inšpirácia pre nespočetnú armádu hackerov, vrátane tých, čo pracujú pre vlády,“ uviedol pre Pravdu Brown.

Podľa Franza-Stefana Gadyho ide v prípade útokov a vyhrážok o kyberterorizmus. Odborník z Inštitútu Východ/Západ však pripomína, že je stále málo dôkazov o tom, kto za všetkým stojí. "Je potrebné si uvedomiť, že tajné služby ako CIA, NSA či FBI a ďalšie sa len málokedy na niečom zhodnú. Hovoríme tiež o biznise, v ktorom si konkurujú veľké spoločnosti zamerané na kyberbezpečnosť. A spravodajské informácie týkajúce sa kyberpriestoru nikdy nie sú stopercentné,“ uviedol pre Pravdu spoluzakladateľ Svetovej iniciatívy pre kyberbezpečnosť.

Myriam Dunn-Caveltyová z Centra pre bezpečnostné štúdie v Zürichu upozorňuje, že za útokmi môže stáť skôr nespokojný zamestnanec či zamestnanci. "Možno aj preto Sony Šialené interview zrušilo. Azda vydierači majú k dispozícii ešte viaceré zaujímavé materiály,“ reagovala Dunn-Caveltyová pre Pravdu.

A môže to byť kombinácia teórií. Teda, že zahraniční hackeri využili niekoho zvnútra Sony. Svojím spôsobom je však takmer jedno, kto za hackerským útokmi na Sony stojí. Naznačuje to Viktor Mayer-Schönberger z Internetového inštitútu Oxfordskej univerzity. Podľa neho je v prvom rade potrebné si uvedomiť, že súčasné dianie nie je žiadne prekvapenie.

"Je to bežný znak časov, v ktorých žijeme,“ povedal pre Pravdu Mayer-Schönberger. "Je to len ďalší diel v seriáli udalosti, ako bolo využitie vírusu Stuxnet či hackerský útok na kreditné karty. Prístup k informáciám je podstatný, a preto sa oň bude bojovať. Narastá dôležitosť zbierania, využívania a útokov na informácie. A tiež potreba ich chrániť, zdieľať a šíriť. Naše deti už v tomto svete žijú a v skutočnosti ani nechápu, že to mohlo byť niekedy inak,“ vyhlásil expert.

Výroba Šialeného interview stála Sony 45 miliónov dolárov. Spoločnosť teraz uvažuje, že dielo bude šíriť za peniaze na internete.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #film #Kim Čong-un #Šialené interview