Apokalypsa? V Sýrii je milión zranených, mnohým museli amputovať končatiny

Milión ľudí utrpelo zranenia počas bojov v Sýrii a v krajine sa začínajú šíriť choroby. Podľa najnovšieho vyhlásenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v Sýrii pred vojnou očkovalo 92 percent populácie, teraz však už len 52, čo zvyšuje hrozbu šírenia chorôb.

19.12.2014 14:46
Sýria, kríza, zranenia Foto: ,
Život Sýrčanov v ich krajine je už ako zo zlého sna. Po štyroch rokoch bojov je už milión zranených ľudí. Navyše sa šíria choroby, ktoré tu predtým vôbec neboli.
debata (13)

Zástupkyňa WHO Elizabeth Hoffová povedala, že situácia v Sýrii je pri prechode krajinou zlá na prvý pohľad, pretože všade je vidieť ľudí s amputovanými končatinami.

Konflikt trvá od jari 2011 a má na konte vyše 200-tisíc životov. Hoffová povedala, že sýrsky zdravotnícky systém kolabuje. Polovica štátnych nemocníc nie je v prevádzke a starostlivosť o chorých a ranených je preto nesystémová. Sýrska vláda nepúšťa do oblastí, ktoré ovládajú rebeli, humanitárne konvoje a blokuje aj dodávky chirurgických potrieb – obväzov alebo injekčných ihiel.

Po štyroch rokoch bojov v Sýrii je v krajine už...
Pohľad na zranených ľudí na nemocničnom lôžku...
+3Zranení chlapec čaká na ošetrenie v Merabe na...

„Problém je, že zásobovanie nie je pravidelné. Vláda povoľuje konvoje len občas,“ dodala Hoffová.

Šíria sa choroby, ktoré v Sýrii neboli

Navyše sa tu začínajú objavovať choroby, ktoré sa v Sýrii predtým nevyskytovali – napríklad tropická myiáza (ochorenie spôsobené parazitovaním lariev niektorých múch v ľudskom tele). V Ghúte východne od Damašku zaznamenali prípady tuberkulózy, ktorá sa šíri kvôli veľmi zlým hygienickým podmienkam. Vojaci miesto dlhodobo obliehajú a okrem iného tam viaznu dodávky vody.

OSN vo štvrtok požiadala darcov pre budúci rok o rekordných 8,4 miliardy dolárov pre 18 miliónov Sýrčanov, ktorí budú potrebovať pomoc či už ako utečenci v susedných krajinách, alebo ako ľudia, ktorí prišli o zázemie vo vlastnej krajine.

Fatima (13) pri nemocničnom lôžku, na ktorom... Foto: SITA/AP, Hussein Malla
Sýria, zranení Fatima (13) pri nemocničnom lôžku, na ktorom leží jej otec, ktorého vážne zranila explózia auta, ktorú nastražil atentátnik.

Na tento rok žiadala OSN o 2,28 miliárd dolárov a nepodarilo sa jej získať ani polovicu. Pre utečencov v okolitých krajinách žiadala 3,74 miliardy dolárov a vyzbierala spolu 57 percent z nich. Podľa štatistík najviac peňazí na pomoc Sýrčanom poskytli USA, ktoré uhradili 38 percent vybranej sumy. Európska komisia poskytla 13 percent, Veľká Británia osem a Kuvajt sedem percent.

OSN chce nabudúce zmeniť štruktúru pomoci a časť peňazí má ísť do projektov na rozvoj územia, na ktorých Sýrčania žijú v hostiteľských krajinách, takže z toho budú mať prospech aj miestni občania. Ide predovšetkým o rozvoj sanitárnej infraštruktúry a tiež školstva.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #utečenci #WHO #choroby #očkovanie