V Kyjeve lietajú miliardy, ale na papieri

Keď v stredu minulý týždeň predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker oznámil, že Ukrajina potrebuje ďalších 15 miliard dolárov nad rámec už schválenej medzinárodnej finančnej pomoci v celkovom objeme 17 miliard, netušil, že tým odštartuje aj v samotnom Kyjeve volanie po ďalších miliardách.

20.12.2014 21:29
debata (84)

Nielen na zaplatenie zahraničných dlhov, ale ako zaznelo po sobotňajšom rokovaní Rady bezpečnosti a obrany štátu, aj na pokračujúcu tzv. antiteroristickú operáciu na juhovýchode krajiny.

„V budúcom roku musí ukrajinská vláda splatiť zahraničný dlh vo výške 11 miliard dolárov (takmer 9 miliard eur) a pritom ráta aj s prostriedkami Medzinárodného menového fondu,“ cituje agentúra UNIAN informáciu ratingovej agentúry Standard&Poor’s.

V budúcoročnom rozpočte patria medzi najväčšie práve vojenské výdavky, ktoré majú dosiahnuť 86 miliárd hrivien (viac ako 4,3 miliardy eur). Podľa novovymenovaného šéfa Rady bezpečnosti a obrany štátu Alexandra Turčynova, spomínaných 86 miliárd hrivien je 5 percent z HDP. „Z nich tri percentá pôjdu na obranu a zvyšné dve na bezpečnosť,“ informoval Turčynov.

Miliardy lietajú, ale iba na papieri. Isté ale už je, že časť z nich potrebuje Kyjev konkrétne na rastúci počet príslušníkov armády. Presnejšie brancov. Turčynov, ktorý patril medzi radikálnych aktivistov Majdanu a donedávna bol poverený vedením parlamentu, už oznámil, že Ukrajincov čakajú tri mobilizačné vlny.

„Prvú vyhlásime 20. januára. Potrvá 90 dní. V apríli bude nasledovať druhá vlna v trvaní 60 dní a posledná v rovnakej dĺžke začne v júni,“ povedal v sobotu po rokovaní Rady bezpečnosti a obrany štátu Turčynov. Zároveň pripomenul, že novou mobilizáciou by mala armáda získať až 100-tisíc vojakov.

Najviac peňazí má ale pripadnúť na príslušníkov jednotiek bojujúcich v Donbase proti odporcom vlády v Kyjeve. Prezident Petro Porošenko už navrhol, aby dostávali osobitné finančné ohodnotenie. Pritom už teraz, ako v sobotu priznal prezident, denne stojí operácia na juhovýchode daňových poplatníkov viac ako 100 miliónov hrivien (vyše 4,8 milióna eur). Napriek tomu Porošenko v sobotu vyhlásil, že „nemáme právo šetriť na obrane“.

„Existuje jedna položka výdavkov, na ktorej nemáme právo šetriť. Prioritou existencie nášho štátu je obrana, obrana suverenity a územnej celistvosti. Plne sa to vzťahuje na vojenské výdavky,“ citovala hlavu štátu agentúra UNIAN.

Takzvaná antiteroristická operácia sa začala v apríli tohto roku proti obyvateľom nespokojných s februárovými štátnym prevratom. Podľa OSN si konflikt, ktorý prerástol do občianskej vojny, vyžiadal doteraz viac ako 4 700 životov civilistov a viac ako desať tisíc zranených.

Navyše konflikt na juhovýchode krajiny tvrdo zasahuje ukrajinské hospodárstvo, ktoré podľa viacerých analytikov je pred bankrotom. Podľa ratingovej agentúry Standard&Poor’s má napríklad tohtoročné HDP klesnúť o sedem percent a v budúcom roku o tri percentá.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Rusko #Jean-Claude Juncker #Ukrajina #Petro Porošenko #Oleksandr Turčynov