KĽDR po afére okolo Sony hrozí útokmi na Biely dom a Pentagon

Severná Kórea v pondelok pohrozila útokmi na Biely dom, Pentagon a ďalšie americké ciele kvôli tomu, že Spojené štáty obvinili Pchjongjang z hackerského útoku na filmové štúdio Sony Pictures. To vyrobilo snímku zosmiešňujúcu vodcu KĽDR Kim Čong-una. Americký prezident Barack Obama podľa KĽDR "ľahkomyseľne" šíri fámy o kybernetickom útoku na spoločnosť Sony zorganizovanom Severnou Kóreou.

22.12.2014 11:00
Kim Čong-un, KĽDR, Severná Kórea, Foto: ,
Kim Čong-un
debata (10)

Agentúra AP pripomenula, že podobná agresívna rétorika je pre severokórejskú propagandu v dobách napätých vzťahov s Washingtonom typická. Dlhé vyhlásenie severokórejskej komisie národnej obrany ale ukazuje, aký citlivý bod zasiahol film The Interview štúdia Sony, ktorého dej sa točí okolo fiktívneho atentátu na Kima.

Spojené štáty už skôr obvinili z hackerského útoku Severnú Kóreu. Hackeri okrem toho, že na niekoľko dní ochromili stránky Sony a sprístupnili verejnosti tajné materiály firmy, takisto pohrozili teroristickými útokmi na kiná, ktoré film o Kimovi premietnu. Štúdio Sony Pictures potom zrušilo uvedenia filmu do kín, ktoré bolo naplánované na štvrtok 25. decembra.

Severná Kórea v reakcii uviedla, že vie, ako dokázať, že nemá so spomenutým hackerským útokom nič do činenia, a navrhla spoločné vyšetrovanie so Spojenými štátmi.

Severokórejská komisia národnej obrany varovala, že tamojšia armáda, ktorá má asi 1,2 milióna vojakov, je pripravená použiť proti USA všetky typy boja. Na čele komisie stojí diktátor Kim.

„Naša najtvrdšia protiakcia bude smelo namierená proti Bielemu domu, Pentagonu a celej americkej pevnine, ktorá je semeniskom terorizmu. Tieto útoky ďaleko predčia ‚symetrickú protiakciu‘, ktorú vyhlásil Obama,“ konštatovala komisia vo vyhlásení, z ktorého citovala severokórejská tlačová agentúra KCNA.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Sony #Pentagon