Pakistan vraj popraví 500 väzňov

Pakistan sa údajne chystá v najbližších dvoch až troch týždňoch popraviť 500 odsúdencov na smrť. Informovala o tom v pondelok rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL).

22.12.2014 11:50
debata (1)

Pakistanské úrady po teroristickom útoku na vojenskú školu v Péšávari, v ktorej bojovníci Talibanu minulý týždeň zabili vyše 130 detí, zrušili moratórium na trest smrti.

Obesení by mali byť tí väzni, ktorí boli odsúdení na absolútny trest za zločiny súvisiace s terorizmom. Podľa odhadov medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) je v pakistanských celách smrti viac ako 8-tisíc väzňov, z ktorých okolo 500 bolo usvedčených z teroristických či­nov.

„Ministerstvo vnútra schválilo popravu týchto väzňov a prezident zamietol ich žiadosť o udelenie milosti,“ povedal novinárom v nedeľu večer pakistanský minister vnútra Caudhri Nisar Ali Chán.

Vyhlásil tiež, že rozhodnutie zrušiť moratórium na výkon trestu smrti bolo urobené už pred útokom na péšávarsku školu zo 16. decembra. Premiér Naváz Šaríf schválil ukončenie moratória na popravy deň po masakre.

V Pakistane je trest smrti udeľovaný relatívne často, od roku 2008 však neboli popravy vykonávané. Ich obnovu kritizovali v posledných dňoch organizácie pre ľudské práva. Od zrušenia moratória nechal Islamabad už popraviť šesť osôb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #Pakistan #trest smrti #poprava