Irán: Vývoj vzťahu Kuby s USA dokazuje nefunkčnosť sankcií

Iránska vláda považuje minulotýždňový historický oznam Spojených štátov o budúcom obnovení vzťahov s Kubou za dôkaz nefungovania sankcií veľkých krajín. Rezort diplomacie islamskej republiky v nedeľňajšom vyhlásení hovorí, že "obrana revolučných ideálov kubánskou vládou a ľuďom v uplynulých 50 rokov dokazuje, že politika izolácie a sankcií zavedených veľkými mocnosťami proti želaniu nezávislých národov je neefektívna".

22.12.2014 14:10
debata (3)

Stanovisko je vôbec prvým vyjadrením Teheránu v tejto veci. Obdobnej reakcie na krok administratívy prezidenta Baracka Obamu sa obávali opoziční republikáni.

Plánované uvoľnenie embarga a nadviazania diplomatických vzťahov podľa nich posilní práve krajiny, ako je Irán. Ten je totiž jednou z mála krajín, s ktorou USA nemajú diplomatické a obchodné vzťahy. Tento stav trvá už 35 rokov, od vypuknutia islamskej revolúcie.

USA v stredu potvrdili začiatok procesu normalizácie vzťahov s Kubou a plány v najbližších mesiacoch otvoriť veľvyslanectvo v Havane. Nasledovať by malo aj zmiernenie amerického obchodného embarga, ktoré USA na Kubu uvalili pred viac ako 50 rokmi. To bolo vyvrcholením konfliktu medzi oboma krajinami po revolúcii vedenej Fidelom Castrom, bratom dnešného prezidenta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #sankcie #Barack Obama #Kuba