Wikileaks zverejnil príručky pre agentov CIA, ako zostať v utajení

Server WikiLeaks v nedeľu zverejnil dve tajné príručky americkej spravodajskej služby CIA, ktoré radia agentom s falošnou identitou, ako sa neprezradiť pri hraničných kontrolách. Informuje o tom európsky server EUobserver a izraelský denník Haarec, podľa ktorého manuály dokazujú, že Izrael je cieľom výzvednej aktivity CIA.

22.12.2014 14:45
debata (9)

Oba materiály sú označené ako Noforn, čo znamená, že majú byť utajené pre cudzincov (no foreigners). Z tohto označenia teda podľa EUobserver vyplýva, že nemajú byť zdieľané ani s tajnými službami spojeneckých krajín.

Prvý dokument „Surviving Secondary“ z roku 2011 radí, čo robiť v prípade, že pohraničná služba agenta pošle k druhej, dôkladnejšej kontrole. Druhý, o rok mladší „Schengen Overview“, vysvetľuje riziká, ktoré predstavujú elektronické kontroly na hraniciach, ako je napríklad Visa Information System (VIS).

Stačí ostať v pokoji

„Surviving Secondary“ je podľa EUobserver v zásade založený na takzvanej taktike zdravého rozumu. Napríklad uvádza, že najlepší spôsob, ako oklamať pohraničníkov, je mať „logické, dobre nacvičené a vierohodné krytia“. Je tiež potrebné mať niekoho „na linke“, kto vierohodnosť krytia dokáže potvrdiť.

Agent musí byť tiež psychicky pripravený a nesmie mať pri sebe žiadne elektronické zariadenia, ktoré by ho mohli prezradiť. Nemal by sa hrýzť do pier či dávať viac informácií, ako je nevyhnutné, a rozhodne by sa mal vyhnúť výrazom ako „prisahám“.

Pätnásťstránková príručka uvádza okrem iného príklad, keď bol jeden americký agent zastavený na letisku v EÚ kvôli stopám výbušniny v jeho batožine. Dotyčný bol odoslaný na dodatočný výsluch, ale stráž vraj oklamal tvrdením, že absolvoval vo Washingtone protiteroristický výcvik, a bol prepustený.

Pre CIA je Izrael zaujímavý

Haarec v súvislosti s touto príručkou napísal, že CIA cvičí svojich ľudí, ako vstúpiť a opustiť Izrael cez Ben Gurionovo medzinárodné letisko, bez toho, aby boli prezradení. „Tento dokument CIA poskytuje ďalší dôkaz toho, že Izrael je terčom operácií tejto výzvednej služby,“ dodal.

Ben Gurionovo letisko je v návode uvedené ako jedno z letísk, kde sú kontroly vykonávané dôkladne. Na ostatných miestach vraj pohraniční pracovníci vykonávajúci prvú zbežnú kontrolu „vo všeobecnosti nemajú čas ani prostriedky na kvalitnejšie preverenie dobrých úmyslov cestujúcich“.

Cestujúci sú na druhé, dôkladnejšie preverenie (secondary screening) posielaní v prípade, že sa vyskytnú nejaké nezrovnalosti pri rokovaní s imigračnými úradníkmi, colníkmi alebo bezpečnostnými pracovníkmi, vysvetľuje „Surviving Secondary“. Upozorňuje, že sa tak môže stať nielen pri prílete a odlete, ale aj pri tranzite. Úradníci navyše môžu cestujúcich vyberať aj náhodne.

EÚ nie je pre špiónov nebezpečná

Druhý dokument, dvanásťstranové „Schengen Overview“, poskytuje prehľad rôznych elektronických kontrolných systémov v Európskej únii. Uvádza, že tieto systémy nie sú navrhnuté pre kontrarozviedku, a preto „predstavujú minimálnu identifikačnú hrozbu“ pre amerických agentov.

K tomu príručka dodáva, že možnou výnimkou môže byť Entry / Exit System (EES), ktorý by mal byť uvedený do prevádzky na budúci rok. Tento systém má zaznamenávať čas a miesto vstupu a opustenia EÚ u cestujúcich, ktorí nepochádzajú z členských krajín, vrátane tých, ktorí nepotrebujú víza, čo sa týka práve občanov USA.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Izrael #CIA #agenti