V Minsku začnú znovu rokovať o mieri na Ukrajine

Vedúci predstavitelia Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkelová a Francois Hollande sa počas telefonickej konferencie dohodli na tom, že mierové rokovania medzi znepriatelenými stranami ukrajinského konfliktu budú pokračovať v Minsku tento týždeň, a to v stredu a v piatok. Oznámili to ruské a ukrajinské médiá s odvolaním sa na Porošenkovu kanceláriu.

22.12.2014 21:23
debata (20)

V Minsku sa má zísť tzv. Kontaktná skupina, pozostávajúca zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Na predchádzajúcich rozhovoroch v Minsku, pri ktorých bolo dohodnuté prímerie na východe Ukrajiny, sa zúčastnili aj predáci proruských separatistov.

„Diskutujúci sa zhodli na nevyhnutnosti splniť všetky body minských dohôd, medzi ktorými je prímerie, stiahnutie síl k línii stanovenej v memorande z 19. septembra, stiahnutie vojsk a ťažké výzbroje, ako aj skoré oslobodenie všetkých zajatcov,“ uviedla Porošenkova kancelária.

Porošenko tiež naliehal na prepustenie dôstojníčky ukrajinského letectva Nadi Savčenkovej, ktorá je v ruskej vyšetrovacej väzbe a je súdená za údajnú účasť na zabití dvoch ruských novinárov na Ukrajine. Medzitým ju vo vlasti zvolili za poslankyňu.

Kremeľ v komuniké k telefonickej konferencii Putina s Porošenkom, Hollandom a Merkelovou zdôraznil dôležitosť dodržiavania prímeria na východe Ukrajiny, čo „v posledných dňoch znepriatelené strany prakticky plnia“. Tiež zaznelo, že videokonferencia z piatka 19. decembra medzi zástupcami Ukrajiny a proruských povstalcov z Donecka a Luhanska má prispieť k usporiadaniu ďalšej schôdzky kontaktnej skupiny v Minsku v „najbližšej dobe“.

Konkrétny termín však komuniké neuviedlo. Vedúci predstavitelia štyroch krajín sa dohodli aj na pokračovaní vzájomných kontaktov o ukrajinskej kríze. Separatisti podľa agentúry AFP medzitým dali najavo, že sú ochotní sa na ďalších stretnutiach v Minsku zúčastniť. „Je dôležité nájsť kompromis pri rokovacom stole, nie so zbraňami v rukách,“ poznamenal jeden z vodcov separatistov Denis Pušilin.

Vyjednávanie v posledných dvoch týždňoch prešľapovalo na mieste, pretože rebeli a Kyjev sa nedokázali zhodnúť na dátume ďalšieho kola rokovaní, hoci krehké prímerie sa celkovo rešpektuje, poznamenala AFP.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #minsk #Ukrajina