Ruská cenzúra blokuje vyše 45-tisíc webov a 317 blogerov

Do čierneho zoznamu zakázaných webov zaradila ruská cenzúra už viac ako 45-tisíc internetových adries a zavrela stránky 317 blogerov. Oznámila to v úradnej správe organizácia Roskomnadzor, ktorej Kremeľ zveril štátny dohľad nad informačnou sieťou.

23.12.2014 08:30
debata (55)

Ďalších 187 ruských blogerov vraj čo nevidieť o svoje webové stránky príde, mieru ich previnenie vraj úrad skúma.

Zákon o internetovej cenzúre schválil ruský parlament predvlani v novembri napriek protestom liberálnej verejnosti a ochrancov občianskych práv. Bezprostrednou príčinou boli májové nepokoje na moskovskom Blatnom námestí, ktoré vyvolalo znovuzvolenie Vladimira Putina za ruského prezidenta. Mnohotisícové demonštrácie proti staronovému vládcovi Kremľa organizovala opozícia práve cez internet.

Podľa správy Roskomnadzoru sa ale zákazy politiky netýkali. Takmer dve tretiny zakázaných webov údajne obsahovali informácie o šírení a užívaní drog. Značný podiel pripadá aj na stránky s detskou pornografiou a na servery propagujúce dobrovoľný odchod zo života.

Od tohtoročného februára ale ruský parlament odhlasoval sprísnenie pôvodného znenia zákona a zaradil medzi škodlivé informácie aj výzvy na extrémizmus a masové nepokoje. Práve táto prax môže podľa kritikov ohroziť demokratické práva opozície na verejný protest. Koľko takých webov už Roskomnadzor zakázal, organizácia neuviedla.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #internet #cenzúra