December 2014: Amerika ukázala, ako mučila

Bolo to mučenie, alebo „len“ drsné praktiky vypočúvania? Svet si o tom mohol urobiť obraz. Americkí demokrati na čele so šéfkou výboru Senátu pre tajné služby Dianne Feinsteinovou 9. decembra zverejnili správu, ktorá sa týka postupov CIA.

30.12.2014 06:01
Dianne Feinsteinová Foto:
Šéfka výboru Senátu pre tajné služby Dianne Feinsteinová.
debata (1)

Tajná služba ich so súhlasom Bieleho domu používala po útokoch z 11. septembra 2001. Z dokumentu vyplýva, ako CIA surovo vypočúvala teroristov. Medzi praktiky, ktoré využívala, bolo simulované topenie či odpieranie spánku. Minimálne jeden z väzňov zomrel na podchladenie, zadržaných tiež kŕmili cez konečník.

Podľa dokumentu tajná služba konala neefektívne a pracovala brutálnejšie, ako sa snažila nahovoriť politikom a verejnosti. CIA tvrdí, že robila chyby, ale že jej postupy zachránili životy. Správa má celkovo šesťtisíc strán, na verejnosť sa však dostal len 525-stranový súhrn. Dokument sa týka rokov 2001 až 2006.

Formálne z hľadiska amerického práva bolo používanie tvrdých vypočúvacích postupov asi v poriadku. Amerika však podľa mnohých expertov porušila Dohovor OSN proti mučeniu. "Keď Amerika zistenia nevyšetrí, ďalej to prispeje k zhoršujúcemu sa obrazu USA z pohľadu medzinárodného práva,“ povedal Pravdu Paul Arnell, odborník na legislatívu týkajúcu sa ľudských práv z Univerzity Roberta Gordona v Aberdeene.

Ďalšie udalosti decembra 2014

Dve úrody kukurice do roka

Slovensko zažilo rok rekordných úrod zrnovín. Krajina po štvrťstoročí opäť prekoná hranicu štyroch miliónov ton produkcie zrna pšenice, jačmeňa, raže, ovsa a kukurice. Bude to absolútny rekord v celkovej úrode, keď sa dosiahne produkcia pravdepodobne vyššia ako 4,4 milióna ton.

Niektorí pestovatelia pozberali úrody na hranici snov – pšenica tým najlepším sypala priemerne z hektára od osem do deväť ton a kukurica v mokrom stave od 13 do 15 ton. To sú úrody porovnateľné s americkými farmármi z najprodukčnej­šieho kukuričiarskeho štátu Iowa.

Zriedkavou anomáliou bude v dôsledku výdatných jesenných dažďov zber kukurice po Novom roku. A tak v roku 2015 budú mať niektorí farmári dve úrody kukurice do roka. Jednu januárovú z nedozberanej úrody roku 2014 a druhú zoberú pri dobrom počasí v jeseni 2015.

V Česku vystrájala poľadovica

V Českej republike vystrájala 2. decembra poľadovica. Námraza ochromila dopravu na Morave, Vysočine a v stredných Čechách. Pre mrznúci dážď zrušili stovky vlakových spojov, v Prahe nejazdili električky a v Brne skolabovala trolejbusová doprava.

Poľadovica ochromila dopravu aj v Olomouci. Foto: Profimedia .
električky Poľadovica ochromila dopravu aj v Olomouci.

Niektoré vlaky dokonca uviazli cez noc na trati aj s cestujúcimi. Veľké problémy boli aj na vozovkách, niektoré museli pre poľadovicu a popadané stromy uzavrieť. Mrznúci dážď spôsobil ťažkosti aj v energetike. Bez prúdu zostali tisíce domácností.

Američania odsúdili policajné násilie

Vo Washingtone, v New Yorku, Bostone a ďalších amerických mestách demonštrovali 13. decembra tisíce ľudí proti zásahom policajtov, pri ktorých zahynuli neozbrojení černosi.

Do pochodu sa zapojili aj pozostalí po Michaelovi Brownovi, ktorého v auguste zastrelil policajt v mestečku Ferguson, a príbuzní Erika Garnera, ktorý zomrel po akcii bezpečnostných zložiek v júli v New Yorku. V oboch prípadoch veľká porota odmietla policajtov zodpovedných za smrť černochov obviniť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #CIA #úroda #násilie #mučenie #demokrati #poľadovica #ročenka 2014