Kvôli Rozhovoru nechce KĽDR mlčať a vyhráža sa 'všetkými typmi boja'

Americká filmová komédia The Interview (Rozhovor) z dielne štúdia Sony Pictures prináša zatiaľ namiesto smiechu zhoršenie už aj tak napätých vzťahov Washingtonu s Pchjongjangom. Severokórejčanov rozhneval scenár, podľa ktorého dvaja novinári, ktorých stelesňujú James Franco a Seth Rogen, majú v rámci operácie CIA zavraždiť lídra Kim Čong-una. Film sa však hlavne vysmieva režimu ako takému.

23.12.2014 09:30
Soul, The Interview, Rozhovor, film, Sony... Foto: ,
Juhokórejský vojak prechádza v juhokórejskom Soule popri televíznej obrazovke s reklamou na fi lm The Interview.
debata

„Naša najtvrdšia protiakcia bude smelo namierená proti Bielemu domu, Pentagonu a celej americkej pevnine, ktorá je semeniskom terorizmu,“ reagovala komisia národnej obrany KĽDR na najnovšie vyhlásenie prezidenta Baracka Obamu v televízii CNN. Podľa neho útok severokórejských hackerov, ako odveta na plánované premietnutie filmu, je zločinom a nie aktom vojny. Pchjongjang pritom tvrdí, že nemá nič spoločné s útokmi hackerov a navrhol spoločné vyšetrenie okolností okolo filmu. Najnovšia reakcia Washingtonu však Severokórejčanov prekvapila. Rovnako ako možnosť zaradiť KĽDR znovu na zoznam tzv. teroristických krajín.

"Tieto útoky sú ďaleko od ‚symetrickej protiakcie‘, o ktorej hovorí Obama,“ konštatovala komisia KĽDR vedenej lídrom Kim Čong-unom vo vyhlásení citovanom severokórejskou tlačovou agentúra KCNA.

Ako pripomína agentúra AP, hackeri na niekoľko dní ochromili stránky Sony a sprístupnili verejnosti tajné materiály firmy a pohrozili teroristickými útokmi na kiná, ktoré film o Kimovi premietnu. Štúdio Sony Pictures následne zrušilo uvedenie filmu do kín, ktoré sa malo uskutočniť vo štvrtok 25. decembra. Reakciu štúdia prezident USA pôvodne kritizoval ako neprípustný ústupok severokórejskému tlaku, ktorý sa najnovšie prejavil varovaním, že „naša armáda (asi 1,2 milióna vojakov – pozn. red.) je pripravená použiť proti USA všetky typy boja“. Pchjongjang zároveň zmenil postoj aj k hackerom zo skupiny Guardians of Peace (Strážcovia mieru), ktorí stoja za útokom na štúdio Sony Pictures.

„USA… sa musia ospravedlniť Severnej Kórei a nikdy viac nesmú uraziť druhé štáty,“ konštatuje správa komisie národnej obrany KĽDR.

Hlavne na pozadí už prebiehajúcej predvolebnej kampane nie každý vo Washingtone súhlasí s už spomínaným postojom prezidenta Obamu. Napríklad republikánsky senátor John McCain považuje hackerský útok na Sony za demonštráciu nového druhu kybernetickej zbrane. Jeho stranícky kolega Mike Rogers, šéf Výboru pre spravodajskú činnosť v Snemovni reprezentantov, Obamovi vyčíta, že veľmi neskoro reagoval na incident.

Samotné štúdio Sony Pictures sa napokon predsa len nevzdalo možnosti zverejniť kontroverzný film. Plánuje tak urobiť o. i. cez internetové portály v režime online. Podľa agentúry Bloomberg to potvrdil aj Michael Lynton, výkonný riaditeľ štúdia Sony Pictures.

„Existuje viac možnosti, ktoré máme k dispozícii,“ vyhlásil Lynton s tým, že hľadajú distribučného partnera. Zároveň priznal, že Netflix, Apple, Amazon aj Google sa zatiaľ v tomto smere nevyjadrili. Sony má aj vlastný servis v podobe Crackle a PlayStation Network. Podľa denníka New York Post odvolávajúceho sa na vlastný zdroj je v hre práve Crackle, ktorý by mohol film šíriť bezplatne.

Zmenil sa aj postoj Washingtonu. V tejto súvislosti hovorkyňa Bieleho domu Jennifer Friedmanová už informovala o pozitívnej reakcii vládnych miest na rozhodnutie štúdia predsa len distribuovať kontroverzný film. „Ľudia sa sami musia rozhodnúť, čo chcú vidieť a čo nie,“ zdôraznila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #film #Barack Obama #Kim Čong-un #Sony Pictures