Október 2014: Sny Malaly podporila nobelovka

Tvrdí, že sa nikdy nevzdá. "Môžu ma zastreliť, nedokážu však zastreliť moje sny,“ vyhlásila Malala Júsufzajová pre televíziu CNN. Sedemnásťročné pakistanské dievča je symbolom túžby po vzdelaní, na ktoré majú mať nárok všetky deti sveta. Desiateho októbra získala Malala Nobelovu cenu za mier. Stala sa jej najmladšou laureátkou v histórii. Spolu s ňou Nobelov výbor ocenil Inda Kajláša Satjárthího, ktorý bojuje s detskou prácou.

30.12.2014 06:04
Malala Júsufzajová Foto:
Laureári Nobelovej ceny, Malala Júsufzajová z Pakistanu a Ind Kajláš Satjárthí počas udeľovania cien v nórskom Osle.
debata

Malalu spoznal celý svet v októbri roku 2012, keď zázrakom prežila atentát Talibanu. Teroristi ju chceli zastreliť, lebo už vtedy podporovala právo detí na vzdelanie. V spolupráci s otcom písala blog o tom, ako sa Taliban v pakistanskom údolí Svát snaží zakázať dievčatám chodiť do školy.

"Keď sa pozriem na svoju školskú uniformu, tašku a geometrické pomôcky, som smutná. Školy pre chlapcov zajtra otvoria. Vzdelávanie dievčat však Taliban zakázal. Zdá sa, že až zničenie desiatok škôl a zatvorenie stovák ďalších prinúti armádu, aby ich ochraňovala. Ak by bezpečnostné opatrenia vykonávali dostatočne, terajšia situácia nemusela nastať,“ napísala Malala v zime 2009 do svojho internetového denníka, ktorý zverejňovala britská BBC.

Pero – či presnejšie klávesnica počítača – malo byť silnejšie ako meč či kalašnikov. Príbeh malého dievčaťa, ktoré sa nebojí Talibanu odkázať, čo si o ňom myslí, sa postupne stával inšpiráciou aj pre ďalších. Preto sa teroristi Malalu pokúsili zastreliť. Guľka do hlavy ju trafila v školskom autobuse. Pakistanská školáčka však prežila.

"Sledovala som ju, ako sa z dieťaťa, ktoré len chce chodiť do školy, stala neprehliadnuteľnou hovorkyňou všetkých dievčat,“ povedala pre Pravdu v rozhovore o Malale v októbri Anita Weissová v reakcii na oznámenie Nobelovho výboru. Americká odborníčka na pakistanskú spoločnosť z Oregonskej univerzity sa s rodinou Júsufzajovcov zoznámila, keď robila výskum v údolí Svát.

Príbeh Malaly ľudia obdivujú pre jej statočnosť, s ktorou prekonáva problémy. Tínedžerka študuje v anglickom Birminghame. Domov sa však v tejto chvíli nemôže vrátiť. V Pakistane len ťažko nájdete jej knihu Volám sa Malala. Obchodníci sa ju boja predávať zo strachu pred islamistickými extrémistami. Mnoho rodákov Malaly si myslí, že dievča je len nástrojom propagandy Západu namierenej proti ich krajine. V Pakistane sú mimoriadne rozšírené rôzne konšpiračné teórie. Nemálo obyvateľov krajiny dokonca verí, že celý príbeh Malaly len zinscenovala CIA.

V Pakistane tiež časť spoločnosti ťažko niesla, že Nobelov výbor ocenil okrem Malaly aj Inda Satjárthího. Islamabad a Dillí sú dlhoročnými rivalmi. Pakistan a India majú jadrové zbrane, spory o región Kašmíru a navzájom sa obviňujú z podpory terorizmu.

"Predpokladám, že Nobelov výbor chcel ocenením aj ukázať, že v oboch krajinách žijú mierovo naladení ľudia,“ povedal pre Pravdu Michael Kugelman, odborník na južnú a juhovýchodnú Áziu z Wilsonovho akademického centra vo Washingtone. "Pravdepodobne dúfal, že príklad dvoch ocenených by Indiu a Pakistan mohol zblížiť,“ uviedol odborník.

Gesto sa však až tak neujalo. Keď Malale a Satjárthímu cenu 10. decembra v Osle odovzdávali, obaja verili, že sa na to prídu pozrieť aj lídri Indie a Pakistanu. No nestalo sa to. A v súvislosti s odovzdaním ceny sa ozval aj pakistanský Taliban. "Malalin otec Ziauddín uzavrel dohodu so západnými mocnosťami, aby zničil paštunskú kultúru a Pakistan. Používa dcéru ako vojaka proti islamskej spoločnosti a učeniu,“ citovala vyhlásenie Talibanu agentúra AFP.

Malala však môže zmeniť Pakistan a možno aj svet, veria mnohí. Dievča už viac ráz vyhlásilo, že si vie predstaviť vstup do politiky, a ak to bude potrebné, bude aj premiérkou. "Predstavujem si Pakistan, v ktorom vládne Malala. A keď sa rozhodne, že bude premiérkou v inej krajine, rád sa tam presťahujem,“ uviedol pre denník Guardian z pakistanského Karáčí spisovateľ a novinár Mohammed Haníf.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelová cena mieru #Malala Jusafzaiová #ročenka 2014