September 2014: Škótsko odmietlo vidinu samostatnosti

Marec 2016 sa nestane medzníkom škótskych dejín. V tomto období plánovali stúpenci odtrhnutia od Británie vyhlásiť samostatný štát. Zo Škótska však nebude nezávislá krajina. Rozhodli o tom voliči v referende. Spočiatku sa podľa prieskumov zdalo, že udržanie v britskom zväzku vyzerá ako samozrejmosť, ale čím viac sa blížil dátum hlasovania, o to napínavejšia dráma vznikala. Sila dvoch táborov sa vyrovnávala.

30.12.2014 06:06
oslava, radosť Foto:
Stúpenci udržania Škótska v britskom zväzku sa tešia po oznámení výsledkov referenda.
debata (1)

Londýn a Edinburgh podpísali dohodu o podmienkach referenda v októbri 2012. „Som pevne presvedčený, že Škótsko by malo zostať v rámci Spojeného kráľovstva. Spoločne sme bohatší, silnejší a bezpečnejší,“ zdôraznil vtedy britský premiér David Cameron.

Osamostatnenie by Britániu oslabilo vo viacerých podobách. Hospodársky, keďže Škóti ťažia veľa ropy. Politicky, lebo hlas Londýna by nemusel byť už výrazný na medzinárodnej scéne. Vznikol by aj bezpečnostný problém, pretože Edinburgh by odsunul britské ponorky s jadrovými raketami neďaleko Glasgowa.

Alex Salmond, vodca kampane za nezávislosť, naopak, bol presvedčený, že odčlenenie od Británie by Škótsku prospelo. „Naša krajina je schopná politicky aj ekonomicky stáť na vlastných nohách a o vládu z Londýna už nestojí,“ podčiarkol pred referendom.

Vystupovanie Salmonda v kampani pred hlasovaním malo zvučný ohlas. Misky váh sa vyrovnávali. Tesne pred referendom sa hovorilo, že o výsledku by mohlo rozhodnúť niekoľko tisíc hlasov. Salmond pritom veril, že zástancovia nezávislosti budú mať jednoznačne vrch.

„Naším úmyslom nie je zvíťaziť o jeden hlas. Náš cieľ znie dosiahnuť podstatnú väčšinu, ako len dokážeme,“ vyhlásil.Cameron vo finiši varoval, že ak Škóti povedia áno samostatnosti, „naše cesty sa navždy rozdelia“. Škótsku sľuboval viac právomocí, keď sa rozhodne, že zostane v britskom zväzku. Do kampane sa zapojili aj celebrity. Kým herec Sean Connery podporoval nezávislosť, futbalista David Beckham tvrdil opak. "Existuje viac vecí, ktoré nás spájajú, ako tých, čo nás rozdeľujú,“ apeloval na Škótov.

Referendum bolo dôležité aj z európskeho pohľadu. Ak povie Škótsko áno, ako to bude s jeho členstvo v Európskej únii? Dosluhujúci predseda Európskej komisie José Manuel Barroso upozornil, že nezávislé Škótsko musí počítať s automatickým vylúčením z EÚ. "V takom prípade by muselo žiadať o vstup, čo by bolo veľmi zložité, ak nie nemožné,“ varoval Barroso.

Zaujímavosťou referenda bolo, že mohli aj hlasovať už aj 16-roční voliči. Záujem rozhodovať o osude krajiny bol obrovský. Účasť na referende dosiahla takmer 85 percent. Hoci sa očakával tesný výsledok, nakoniec značne vyznel v prospech zotrvania Škótska v Spojenom kráľovstve. Za samostatnosť sa vyslovilo 44,7 percenta hlasujúcich, opačný tábor mal 55,3 percenta hlasov. Bodka za témou to však nie je. Od plnenia sľubov vlády v Londýne bude závisieť, či sa v najbližších desiatich rokoch znovu neobjaví škótska požiadavka vypísať rovnaké referendum.

Základné údaje o Škótsku

  • S plochou takmer 79-tisíc štvorcových kilometrov tvorí približne tretinu územia Británie. Žije tam však len 5,3 milióna ľudí, čo je 8,3 percenta všetkých obyvateľov Británie.
  • Patrí k nemu viac ako 790 ostrovov. Obývaných je 94 a sú domovom dvoch percent Škótov.
  • Miera nezamestnanosti dosahuje 7,5 percenta. Hrubý domáci produkt na hlavu vychádza 22-tisíc libier, čo je v prepočte 28-tisíc eur.
  • Z exportu je najvýznamnejšia ropa, ktorá tvorí 18 miliárd eur z celkového objemu 51 miliárd eur. Na druhom mieste sa nachádza whisky s objemom vývozu v hodnote 5 miliárd eur.
  • O dôležitosti škótskej ropy svedčí fakt, že predstavuje až 96 percent britskej ropnej produkcie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #referendum o nezávislosti Škótska #ročenka 2014