Snowden vraj v Moskve žije bežný život, pracuje a má dievča

Bývalý pracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý odhalil tajné špehovanie miliónov ľudí po celom svete, vraj v moskovskom azyle žije v prenajatom byte, jazdí metrom, živí sa ako konzultant vo firme podnikajúcej v informačných technológiách a - z času na času vraj máva rande s milovanou dievčinou. Aspoň to podľa agentúry TASS tvrdí Snowdenov ruský advokát Anatolij Kučerena v rozhovore pre vládny denník Rossijskaja gazeta.

23.12.2014 12:31
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata (14)

„Snowden získal trojročné povolenie na pobyt. V tomto postavení smie voľne cestovať po Rusku aj navštevovať iné krajiny, (smie) využívať všetky práva a povinnosti, aké majú ruskí občania,“ uviedol Kučerena.

Súčasne poprel správy, že bývalý spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) je natoľko vyťažovaný ruskými službami, že nemá priestor pre vlastný život. Záujem síce bol, ale Snowden vraj hneď od začiatku dal jasne najavo, že nie je žiadny špión a nebude pracovať pre žiadnu rozviedku.

Snowden podľa advokáta „je absolútne slobodný človek“ a „nikto a v ničom ho neobmedzuje, smie úplne v pokoji a slobodne cestovať, samozrejme s prihliadnutím na situáciu – bezpodmienečne sa berie ohľad na bezpečnostné opatrenia“. Práve preto Kučerena neprezradil Snowdenovu adresu, ani názov firmy, u ktorej si zarába na živobytie.

Rusko ho vraj nezneužíva

„Vďakabohu, že pracuje, pretože sebarealizácia je pre každého dôležitá, bez nej by sa medzi štyrmi stenami mohol zblázniť. Jazdí po Moskve, a to aj v metre, navštevuje obchody, kde si kupuje potraviny a všetky ďalšie nevyhnutnosti. Mimochodom, má účet, a tak poďakovanie patrí všetkým, ktorí mu dnes pomáhajú,“ dodal.

Kučerena zdôraznil, že Snowdenova práca vraj s tajnými službami nesúvisí. Rusko sa vraj zachovalo viac než korektne, keď Snowdena a jeho odhalenie nevyužilo na protiamerické účely, ale prijalo ho „vrelo a so súcitom“.

Sám Snowden vraj netúži po živote na obrazovkách alebo byť verejnou osobou, ale žije skromne. Svoje odhalenie vraj neurobil v túžbe po sláve, ale s vedomím, že inak by sa totálne sledovanie súkromného života stalo neobmedzeným.

Svadba s „agentkou 90–60–90“ sa nekonala

„Aktívne sa stýka s priateľmi a so svojou dievčaťom, ktorí za ním dochádzajú na návštevy,“ poznamenal advokát; denník zverejnil aj foto Snowdenovej priateľka Lindsay Millsovej zo spoločnej návštevy divadla.

„Samozrejme sa mu cnie. Treba mať pochopenie, že je americký produkt. Často kritizujeme Ameriku, ale je tam veľa zaujímavého a dobrého (…),“ podotkol Kučerena a dodal, že má výborné vzťahy aj so Snowdenovými rodičmi.

Snowdenov otec si vraj sprvu myslel, že všetci Rusi chodia v ušiankach a že na medvede nenarazia len v divočine, ale pri návšteve Moskvy bol nadšený tým, čo videl, a hovoril, že „u nás ľudia vôbec nepoznajú Rusko“.

Existencia Snowdenovej dlhoročnej priateľky vyšla najavo až v októbri. Ešte predtým, vlani v lete, vraj dostal americký utečenec prostredníctvom Twitteru ponuku na sobáš od ruskej rusovlasej exšpiónky Anny Chapmanovej, prezývanej bulvárnou tlačou „agentka 90–60–90“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #NSA #edward snowden