Lietadlo s Demitrom vraj nemalo pri havárii potrebnú rýchlosť

Motory lietadla Jak-42 pri osudnom štarte v septembri 2011 pracovali na plný výkon, ale štartovacia rýchlosť bola nedostatočná. Vyplynulo to z utorkových výpovedí svedkov pred súdom v ruskom Jaroslavli, ktorý sa zaoberá tragickou haváriou na miestnom letisku Tunošna. Podľa ruských prokurátorov má súd vypočuť 120 svedkov, rekonštrukcia prípadu môže vraj trvať aj rok.

23.12.2014 13:30
debata (3)

Podľa správy expertov piloti stroja mimovoľne brzdili, lietadlo nedosiahlo potrebnú rýchlosť a havarovalo. Pri nešťastí zahynulo 44 hokejistov a funkcionárov klubu Lokomotiv Jaroslavľ vrátane Pavla Demitru.

Hlavný žalobca Oleg Frolov ruským novinárom povedal, že kauza jaroslavľskej tragédie má 60 zväzkov. „Vypočuť ešte treba asi 120 ľudí, vrátane expertov. Súd sa môže pretiahnuť aj na rok,“ povedal Frolov podľa agentúry TASS. Súd má zasadať denne až do 25. decembra, po pravoslávnych Vianociach majú rokovania pokračovať 13. januára.

Letiskoví kontrolóri pri štarte nezaznamenali žiadne odchýlky od letových pravidiel, vypovedal v utorok zástupca letiska Tunošna Oleg Kolesnikov. Stroj bol technicky v poriadku, len motory vraj pri štarte pracovali silnejšie ako obvykle. Aj ďalší svedkovia podľa agentúry TASS potvrdili, že hluk motorov bol v čase štartu veľký, ale štartová rýchlosť nedostatočná.

Podľa technickej analýzy, ktorá pojednávaniu predchádzala, chceli piloti silnejším ťahom prekonať mimovoľné brzdenie, ktoré bolo bezprostrednou príčinou katastrofy. Lietadlu sa nepodarilo nabrať dostatočnú rýchlosť a odpútalo sa od zeme príliš neskoro. Stroj sa následne naklonil na ľavú stranu a spadol asi 500 metrov od pristávacej dráhy. Po dopade sa stroj rozlomil a začal horieť.

Jediným obvinením je Vadim Timofejev, riaditeľ spoločnosti Jak-servis, ktorej lietadlo patrilo. Timofejev bol zodpovedný za prípravu pilotov, ktorí vraj na prevádzku strojov Jak-42 neboli dostatočne preškolení. Obžalovanému hrozí sedem rokov väzenia.

Kolesnikov vypovedal, že stroj štartoval v súlade s letovým plánom a žiadny iný stroj v tej dobe z letiska v Jaroslavli nevzlietol ani na ňom nepristál. V čase štartu stálo na dráhe ešte lietadlo moskovského starostu Sergeja Sobjanina, ktoré strážili štyria policajti. Lietadlo malo štartovať hodinu po stroji, ktorým do Minsku leteli hokejisti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #piloti #Pavol Demitra #Lokomotiv Jaroslavľ