Palestínčania hrozia ukončením dialógu s Izraelom

Palestínčania prestanú vyjednávať s izraelskou vládou, ak Bezpečnostná rada (BR) OSN neschváli návrh rezolúcie k dosiahnutiu izraelsko-palestínskej dohody a stiahnutie Izraelčanov z okupovaných území do troch rokov.

23.12.2014 17:46
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás, Palestína,... Foto: ,
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás.
debata (3)

Vyhlásil to v Alžíri podľa alžírskej štátnej agentúry APS prezident palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás. Palestínčania minulý týždeň s pomocou Jordánska predložili Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie, na základe ktorej by izraelsko-palestínska mierová dohoda mala byť uzavretá do 12 mesiacov a izraelský odsun z okupovaných území by sa mal uskutočniť do konca roka 2017. V snahe vyhnúť sa vetu zo strany USA Palestínčania vyjadrili pripravenosť návrh upraviť.

„Ak arabsko-palestínsky návrh predložený Rade bezpečnosti k ukončeniu okupácie neprejde, budeme nútení prijať potrebné politické a právne rozhodnutia. V prípade neúspechu už nebudeme rokovať s izraelskou vládou, ktorá musí niesť následky ako okupant,“ varoval palestínsky predák Abbás.

Palestínčania sú podľa neho odhodlaní presadiť svoje právo na návrat do okupovaných území a prepustenie všetkých palestínskych väzňov z izraelských žalárov. „Palestína nakoniec dosiahne svoje nezávislosti a presadí sa ako nezávislý štát s hlavným mestom Jeruzalemom. Palestínska otázka je kľúčom k mieru i vojne na Blízkom východe,“ povedal Abbás po stretnutí so svojím alžírskym náprotivkom Abdelazizom Buteflikom.

O návrhu rezolúcie by mala BR OSN hlasovať ešte pred koncom roka. Teraz sa upravuje jej text, napríklad západoeurópski spojenci vraj presadzujú, aby sa termín na dosiahnutie mierovej dohody predĺžil na 24 mesiacov. Bude záležať na postoji USA, pretože od ostatných krajín s právom veta v BR (Rusko, Čína, Francúzsko a Británia) sa odpor neočakáva.

Izrael sa stavia proti rezolúcii a nalieha na Washington, aby ju ako hlavný spojenec židovského štátu zablokoval. Tel Aviv uznáva existenciu dvoch štátov ako základ budúceho riešenia, ale Palestínčania presadzované hranice z obdobia pred vojnovým konfliktom v roku 1967 neuznávajú.

Palestínčania sa usilujú o to, aby sa súčasťou ich budúceho štátu stal okupovaný západný breh Jordánu a pásmo Gazy s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #BR OSN