Marec 2014: Krymnaš je ruské slovo roka

Vyslovuje sa jedným dychom. Novotvar zložený zo zabratého polostrova a privlastňovacieho zámena mnohí Rusi aj píšu spolu. V marci sa Krym oficiálne stal súčasťou Ruska.

30.12.2014 06:20
Putin, Krym náš Foto: ,
Krym náš!
debata

Krymnaš sa v ankete televízie Dožď stal ruským slovom roka. Ujal sa ako výraz pre celospoločenský pocit národnej hrdosti, ktorý vyvolalo pričlenenie Krymu. „Krym vždy bol a navždy zostane nedeliteľnou súčasťou Ruska,“ vyhlásil šéf Kremľa Vladimir Putin, keď 18. marca podpísal dokument o pripojení Krymu k Ruskej federácii. V ošiali prebudeného vlasteneckého nadšenia sa ukazovatele prezidentovej podpory vyšvihli do nevídaných výšok blížiacich sa deväťdesiatim percentám.

Krym je odvtedy de facto ruský, pre svet však zostáva de iure súčasťou Ukrajiny. Jeho anexiu, prvé zabratie časti susedného štátu v Európe od druhej svetovej vojny, medzinárodné spoločenstvo neuznalo. Moskva argumentuje, že išlo o slobodné rozhodnutie Krymčanov. V referende, ktoré sa konalo 16. marca, sa vraj 96 percent vyslovilo za pripojenie k Rusku. V tom čase však už mali Krym v rukách „zelení mužíci“, ozbrojenci bez výsostných znakov. K nim sa Putin najskôr nehlásil, dodatočne však hrdo potvrdil, že išlo o ruských vojakov.

Ďalšie udalosti marca 2014

Boeing bez stopy zmizol

Je to najzáhadnejšia letecká katastrofa roka. Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines sa 8. marca na ceste z Kuala Lumpuru do Pekingu stratil nad Thajským zálivom. Na palube lietadla bolo celkovo 239 cestujúcich a členov posádky, viac než polovicu z nich tvorili Číňania.

Ilustračné foto. Foto: SITA/AP .
lietadlo, stratený Boeing Ilustračné foto.

Napriek rozsiahlemu pátraniu po stroji stále nebola objavená ani stopa. Vyšetrovatelia predpokladajú, že sa zrútil do vôd Indického oceánu západne od pobrežia Austrálie po tom, čo sa z neznámych dôvodov odklonil od svojej trasy. Na základe analýzy údajov prenášaných medzi lietadlom a satelitom dospeli k názoru, že let MH370 po celý čas nad južnou oblasťou Indického oceánu riadil autopilot.

Mechanické zlyhanie stále nemožno vylúčiť, ako najpravdepodob­nejšia príčina nešťastia sa však uvádza úmyselný ľudský zásah. Polícia pri domovej prehliadke na letovom simulátore kapitána lietadla našla naprogramované trasy do oblasti, kde sa stroj, keď mu po niekoľkých hodinách došlo palivo, musel zrútiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusi #Ukrajina #anexia Krymu #ročenka 2014