V Hongkongu zatkli prvých zlodejov peňazí z havarovanej dodávky

Hongkonská polícia zatkla dvoch ľudí, ktorí spolu s ostatnými zbierali bankovky, tie pri nehode dodávky vypadli na rušnú cestu.

26.12.2014 10:18
debata

Na Štedrý deň sa takto vysypalo 35 miliónov hongkonských dolárov, z ktorých sa privolaným mužom zákona podarilo pozbierať „len“ okolo 20 miliónov. Motoristi aj chodci boli totiž rýchlejší a iba 30 ich vypočulo výzvu polície, aby prišli peniaze vrátiť.

Zatiaľ sa tak podarilo dostať späť takmer šesť miliónov hongkonských dolárov. Miestna tlač uviedla, že asi deväť miliónov stále chýba. Celý incident zachytila bezpečnostná kamera a niektorí z rýchlych zberačov možno na snímkach identifikovať.

Podľa denníka South China Morning Post zatiaľ zatkkli dvoch ľudí – štyridsaťtriročného muža a tridsaťšesťročnú ženu. Tí prechádzali vo vozidle taxi práve vo chvíli, keď cestou lietali bankovky. Prinútili taxikára zastaviť a išli zbierať. U muža polícia našla pod posteľou v hotovosti 165-tisíc hongkonských dolárov, žena peniaze ukryla rovnakým spôsobom. Obaja sú obvinení z krádeže.

Polícia ďalej prechádza kamerové zábery a snaží sa identifikovať automobily podľa poznávacích značiek. „Čo najskôr zatkneme všetkých,“ povedal veliteľ Addy Li Chi Kin. Incident sa stal na Štedrý deň napoludnie miestneho času na jednej z najrušnejších dopravných tepien v štvrti Wan Chai.

Automobil patril britskej bezpečnostnej firme G4S, ktorá sa špecializuje na prevoz peňazí, a mal podľa všetkého zle zatvorené zadné dvere.

Firmu si k transportu peňazí najal finančný ústav Bank of China, ktorý už oznámil, že bezpečnostná firma sa mu ospravedlnila a sľúbila, že stratu nahradí. V dodávke, z ktorej vypadli tri krabice s peniazmi, boli traja strážcovia.

Vozidlo najazdilo ešte 14 kilometrov, kým incident nahlásili. Polícia ihneď oznámila, že ľudia, ktorí si peniaze ponechajú, riskujú obvinenie zo závažného trestného činu.

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Čína #Hongkong