Kyjev a povstalci si vymenili stovky vojnových zajatcov

Kyjev a proruskí separatisti na východe Ukrajiny si v piatok vymenili takmer 370 vojnových zajatcov, z ktorých najmenej 145 je z ukrajinských ozbrojených síl a viac ako 220 z radov povstalcov.

26.12.2014 13:00 , aktualizované: 22:04
debata (7)

Podľa ruských agentúr Interfax a RIA Novosti sa výmena konala čiastočne pod dohľadom pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na neutrálnej pôde medzi oblasťami kontrolovanými oboma znepriatelenými stranami. Ďalšia výmena sa má konať v sobotu.

Výmena zajatcov sa mala uskutočniť už začiatkom týždňa. Jej meškanie pritom viedlo aj k odkladu ďalšieho kola rokovaní o urovnaní ukrajinskej krízy, ktoré sa malo v piatok uskutočniť v Minsku, ale nakoniec ho odložili na neurčito, upozornila agentúra AP.

Nejasný je presný počet zajatcov. Zatiaľ čo RIA Novosti uviedla, že bolo odovzdaných 145 ukrajinských vojakov, Interfax sa zmieňuje o 146 s tým, že ďalších štyroch majú odovzdať v sobotu. Ukrajinská strana predtým uvádzala, že vydá 225 povstalcov.

Výmena sa podľa agentúry AFP uskutočnila blízko obce Kosťantynivka, vzdialenej 45 kilometrov severne od Donecka. Mená zajatcov najskôr prečítali a potom sa začalo s výmenou v skupinkách po desiatich. Väzni z ukrajinských síl padli do zajatia v oblasti Donecka.

Minskú schôdzku o mieri odložili

V sobotu má pokračovať výmena zajatcov so separatistami z Luhanskej oblasti. Pôvodne sa predpokladalo, že by sa mohlo konať stretnutie takzvanej kontaktnej skupiny s proruskými separatistami na Ukrajine, z toho ale zišlo, povedal už ráno hovorca bieloruskej diplomacie Dzmitryj Mirončyk.

Dôvody krachu rokovaní podľa západných agentúr neuviedol. Na otázku o termíne budúceho stretnutia kontaktnej skupiny vyhlásil, že to záleží na jej členoch. Bielorusko je naďalej pripravené poskytnúť zázemie pre vyjednávanie, oznámil hovorca.

Úvodné stretnutie kontaktnej skupiny o urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny sa v Minsku konalo v stredu. Zúčastnili sa na ňom vyjednávači Ruska, Ukrajiny, proruských separatistov a zástupcami OBSE. Očakáva sa, že kontaktná skupina potvrdí prímerie v Donbase platné od 9. decembra a dohodne stiahnutie ťažkých zbraní z línie frontu. Prvé kolo rozhovorov však bolo zložité a o doterajších výsledkoch existujú zatiaľ len sporé informácie.

Podľa štvrtkového vyjadrenia šéfa radikálov z východoukra­jinskej Luhanskej oblasti Igora Plotnického sa v stredu podarilo dosiahnuť jedinú dohodu, ktorou je dohoda o výmene zajatcov. Túto dohodu vo štvrtok večer potvrdil aj Kyjev.

Podľa agentúry AFP vzniklo medzi oboma stranami opäť napätie. Povstalci obvinili Kyjev, že chce rozhovory sabotovať a začať novú ofenzívu. Ukrajinská strana sa zase sťažovala, že rebelov zastupovali nekompetentní ľudia, ktorí pri vznášaní svojich požiadaviek nemali potuchy o doterajších uzavretých dohodách.

Pokiaľ ide o sťahovanie ťažkých zbraní, generál Oleksandr Rozmaznin z generálneho štábu ukrajinskej armády podľa štvrtkových správ povedal, že táto činnosť by sa mala začať po 26. decembri.

Doneckých separatistov na stredajšom rokovaní zastupoval ich mandatár Denis Pušilin. Ten v piatok podľa AFP oznámil, že na avizované kolo minských rozhovorov nedostal pozvánku. Ruské veľvyslanectvo v Kyjeve, ktorého veľvyslanca Michaila Zurabova na minské rozhovory delegovalo Rusko, podľa AFP uviedlo, že nemá k dispozícii žiadne informácie o budúcom stretnutí skupiny.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #minsk #Ukrajina