V Baku uzavreli redakciu Rádia Slobodná Európa

Pracovníci azerbajdžanskej prokuratúry v piatok v Baku prenikli do redakcie Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) a oznámili, že majú príkaz pracovisko uzavrieť.

26.12.2014 14:58
debata (30)

Riaditeľ stanice agentúre AP povedal, že redakcia je od rána zamknutá. Pracovisko financuje vláda Spojených štátov. Za zamestnancami prokuratúry prišli aj policajti, ktorí redakciu prehľadali. Na mieste bolo v tej dobe okolo 20 zamestnancov. Prokuratúra zástupcom RFE/RL oznámila, že predmetom vyšetrovania je fakt, že ide o pracovisko financované zo zahraničia.

Agentúra AP získala informáciu, podľa ktorej sa prokuratúra zaoberá vyšetrovaním „závažného zločinu“.

Začiatkom decembra súd v Baku uvalil dvojmesačnú väzbu na redaktorku rádia Chadídžu Ismailovú kvôli údajnému navádzaniu bývalého kolegu na samovraždu. Azerbajdžanská vláda v tom čase vydala dokument, v ktorom kritizovala „novodobý kolonializmus“ Spojených štátov a obvinila novinárov Slobodnej Európy z presadzovania cudzích záujmov v krajine.

Vedenie rádia tvrdí, že sa vláda už dva roky snaží umlčať novinárov, ktorí sa zaoberajú prípadmi korupcie vo vláde a porušovaním ľudských práv. Spojené štáty vyzvali na prepustenie Ismailovej a jej prípad považujú za pokus Baku umlčať kritikov.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Slobodna Európa