Pápež povzbudil utečencov

Obdobie Vianoc využil pápež František na posolstvá o mieri, zamyslenie nad ochotou ľudí pomôcť iným v problémoch a nevyhol sa ani kritike do najvyšších radov katolíckej cirkvi.

27.12.2014 11:00
pápež František, Vianoce, Ježiško, Vatikán Foto: ,
Pápež František nesie sošku Ježiška počas omše v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne.
debata (2)

Ako sa stalo pri ňom zvykom, aj teraz urobil prekvapujúci krok. Zatelefonoval utečencom do Kurdistanu, ktorí opustili domovy pred radikálmi z teroristickej organizácie Islamský štát. „V srdci som vám nablízku. Myslím na nevinné deti, ktoré zomreli alebo sú zneužívané. Myslím aj na tých, čo žili svoje životy a teraz musia niesť taký kríž. Objímam vás všetkých a prajem vám sväté Vianoce,“ odkázal pápež do utečeneckého tábora, v ktorom sa nachádza veľa kresťanov a jezídov.

Ich osud prirovnal k osudu Krista: „Ste ako Ježiš na vianočnú noc. Ani preňho nebolo miesto a musel sa zachrániť útekom do Egypta,“ pripomenul František biblický príbeh o úteku svätej rodiny pred kráľom Herodesom, ktorý nariadil vyvraždenie novorodencov.

Počas tradičného požehnania Urbi et orbi (Mestu a svetu) sa pápež tiež zameral na obete ozbrojených konfliktov. Ukrajine tlmočil túžbu, aby prekonala nenávisť a zaželal jej zmierenie, Zvlášť obavy vyslovil nad utrpením obyvateľov na územiach v Sýrii a Iraku, kde čelia teroru Islamského štátu: „Prosím Spasiteľa, aby pamätal na naše sestry a bratov, čo sú vystavení brutálnemu prenasledovaniu.“ Ďalej odsúdil masaker detí v pakistanskej škole, ktorý spáchal Taliban.

Zjavne v nadväznosti na telefonát do Kurdistanu si František si všimol osud utečencov. „Nech sa ľahostajnosť zmení na ústretovosť a odpor v pohostinnosť, aby všetci, čo teraz trpia, mohli dostať nevyhnutnú humanitárnu pomoc a prečkali útrapy zimy, vrátili sa do svojich krajín a žili dôstojne,“ zdôraznil.

Predtým na polnočnej omši František apeloval na veriacich, aby čelili najťažším situáciám s láskou a láskavosťou, aby prejavili empatiu k ľuďom v núdzi. „K životu sa treba postaviť s dobrotou a zhovievavosťou,“ upozornil. „Máme odvahu prijať zložité situácie blížnych s láskou? Alebo uprednostňujeme neosobné riešenia, možno efektívnejšie, ale ktorým chýba teplo evanjelia?“ pozastavil sa pápež.

Pred Vianocami vymenoval František chyby, ktoré robia cirkevní hodnostári. Predstaviteľov rímskej kúrie presviedčal, aby neboli mocichtiví a nepodľahli pocitu vlastnej dôležitosti. „Niektorí sa cítia byť mocipáni, nadradení všetkým a všetkému,“ zdôraznil pápež, pričom dodal, že kúria sa musí zmeniť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Taliban #utečenci #Islamský štát #Kurdistan #jezídovia #veriaci