Monolit Viktora Orbána má luxusnú trhlinu

Vianoce neboli v "rodine" maďarskej vládnej strany sviatkami pokoja a mieru. Celý advent poznačili nemilosrdné slovné prestrelky podpredsedov Fideszu.

27.12.2014 12:00
Maďarsko, Viktor Orbán, Fidesz Foto: ,
Rozuzlenie vnútrostraníckeho boja vo Fidesze sa zrejme odloží až na jar, keď Viktor Orbán chystá personálne rošády.
debata (25)

Tesne pred Štedrým večerom aj predseda parlamentu László Kövér musel priznať, že v strane, ktorú pred štvrťstoročím so súčasným premiérom Viktorom Orbánom spoluzakladal, a kde zastáva post predsedu celoštátneho výboru, sa objavila trhlina.

„Dosiaľ, keď sa ma niekto spýtal, tak s absolútne úprimným presvedčením som popieral, že takáto trhlina či nebodaj skrytý boj existujú,“ vyhlásil Kövér pre HírTV. „Teraz sme sa však k ich existencii priblížili. Čo sa raz vyriekne, to vstupuje do dimenzie reality,“ dodal.

Kövér netajil, že počiatok rozkolu v niekdajšom monolite ráta od chvíle, čo podpredseda Fideszu János Lázár, ktorý ako minister riadi úrad predsedníctva vlády a po Orbánovi je druhým najmocnejším politikom Maďarska, pohrozil ďalšiemu straníckemu podpredsedovi Zoltánovi Pokornému „popravou“. Lázár však v skutočnosti len zodvihol rukavicu, ktorú jemu a ďalším mladým „dravcom“ vo vedení Fideszu začiatkom decembra hodil veterán Pokorni.

Milovník poľovačiek

V čase, keď pre podozrenie z korupcie USA označili za persony non grata šesť vysokých vládnych predstaviteľov Maďarska a vychyteným heslom protivládnych demonštrantov v Budapešti sa stalo „Nevládzeme platiť toľko daní, koľko vy rozkradnete“, sa Pokorni dotkol citlivej témy zhŕňania majetku a jeho okázalého predvádzania zo strany viacerých lídrov Fideszu. Nikoho síce nemenoval, ale vzhľadom na aféry posledných týždňov bolo všetkým jasné, koho má na mysli. Lázára napríklad médiá prepierali pre drahé hodinky Rolex Bubbleback, ktoré hrdo nosí, ale v majetkovom priznaní ich neuviedol. Orbánov favorit, známy milovník honosných poľovačiek, pohoršil verejnosť aj podozrivo výhodnou kúpou bytu v hodnote dvestotisíc eur vo vychytenej budínskej štvrti, ktorý dal zapísať na meno svojho desaťročného syna.

Škandál s nehnuteľnosťami a s výletom za peniaze daňových poplatníkov na Nový Zéland, kde si pozrel koncert skupiny Rolling Stones, mal aj výkonný podpredseda Fideszu Lajos Kósa. Mladý šéf diplomacie Péter Szijjártó mal zase problémy s vysvetľovaním, kde vzal vyše pol milióna eur na kúpu luxusnej vily – niekoľkokrát musel prepisovať majetkové priznanie a stále chýbajúcich asi 110-tisíc eur napokon uviedol ako „dar od rodičov a svokrovcov“.

Hrať sa na pána

Oni všetci a mnohí ďalší rýchlozbohatlíci z vládnych kruhov sa cítili dotknutí Pokorného rozhovorom pre televíziu HírTV. „Jeden zodpovedný člen vlády, popredný politik, si nemôže dovoliť hrať sa na pána,“ poznamenal s tým, že v čase, keď Washington obviňuje Orbánovych ľudí z korupcie a preferencie Fideszu klesajú, sa treba viac krotiť než v minulosti. „Ak sa pred dvoma rokmi dalo ísť na nejaký výlet do Austrálie, dnes to už neprejde. A nemusíš si kúpiť ani taký veľký dom, ako dokážeš, a to ani vtedy, keby si naň mal z vlastného platu. Zdržanlivosť a občianske cnosti, žiadne hranie sa na pána, nechodiť na poľovačky, nenosiť miliónové hodinky,“ radil Pokorni kolegom.

Lázár mu odpovedal cez médiá. V rozhovore pre týždenník Figyelő sa ani trocha nekrotil. „Vyhlásenie Zoltána Pokorného je útok od chrbta. V politike považujem za najvážnejšiu chybu, ak niekto od chrbta napadne tých, čo bojujú v prvej línii,“ roztrpčil sa Lázár a straníckych veteránov obvinil, že sa pokúšajú určiť limity generácii 30– až 40-ročných bojovníkov, ktorí podľa neho výraznou mierou prispeli k tohtoročným volebným triumfom Fideszu. Slovami o straníckych veteránoch, ktorí sa „sami oslabia či popravia“, Lázár zjavne mieril aj na Kövéra, ktorý sa Pokorného verejne zastal.

Reakcia Orbána

Iný veterán, ten najvplyvnejší, premiér Orbán, sa však na rozdiel od Kövéra postavil na stranu „mladých bojovníkov“ a Pokorného pokarhal. „Zoltán nepochopil situáciu. Toto nie je hranie sa na pána. Fidesz je veľká ľudová strana, sú medzi nami všelijakí ľudia, majetní, malomeštiaci, robotníci, farmári. Je to plebejská strana, ale ja nechcem z vlády vylúčiť tých mladých, ktorí pochádzajú z majetných rodín. Na pánov sa hrajú tí, čo sa predvádzajú. Títo ľudia sú iní,“ obhajoval straníckych zbohatlíkov v predvianočnom rozhovore pre denník Blikk.

Rozuzlenie vnútrostraníckeho boja vo Fidesze sa zrejme odloží až na jar, nakedy Orbán chystá personálne rošády.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz