Švédsky premiér odvolal predčasné voľby

Švédsky premiér Stefan Löfven v sobotu stiahol svoj návrh na vypísanie predčasných volieb, ktorých konanie ponúkol v reakcii na decembrové nechválenie prvého štátneho rozpočtu jeho menšinovej vlády.

27.12.2014 12:25
Stefan Lofven Foto: ,
Stefan Löfven.
debata (1)

Löfven totiž oznámil dohodu s opozičnými stranami, čo umožní jeho kabinetu zloženému z jeho sociálnych demokratov a zelených zostať pri moci. Škandinávska krajina sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou vyhne prvým predčasným voľbám za viac ako polstoročie.

Plánované boli na koniec marca. Tie hrozili po tom, ako opozičná krajne pravicová strana Švédski demokrati na miesto vládneho návrhu rozpočtu podporili návrh stredopravicovej opozície.

Septembrové parlamentné voľby vo Švédsku vyhrala ľavicová opozícia na čele so Löfvenovými sociálnymi demokratmi, nezískala však absolútnu väčšinu. Stredoľavý blok si zabezpečil 43,7 percenta hlasov, zatiaľ čo stredopravá vládna koalícia na čele s dovtedajším premiérom Fredrikom Reinfeldtom presvedčila 39,3 percenta voličov. Radikálni Švédski demokrati získali až 13-percentnú podporu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko