Nálet NATO v Afganistane vraj zabil ďalších civilistov

Vojaci Severoatlantickej aliancie omylom zabili troch afganských civilistov pri nálete, ktorý sa v Afganistane odohral len niekoľko dní pred ukončením bojovej misie NATO v tejto ázijskej krajine. Informovala o tom s odvolaním sa na sobotné vyhlásenie afganských predstaviteľov agentúra Reuters. Obdobné incidenty v minulosti opakovane vyvolávali napätie medzi alianciou a kábulskú vládou.

27.12.2014 13:10
Afganistan, NATO, USA, dom Foto: ,
Podľa štatistík OSN tento rok pri bojoch v Afganistane zahynulo najmenej 3 188 civilistov, čo je zhruba o dvadsať percent viac ako v predchádzajúcom roku a vôbec najviac od roku 2009, odkedy svetová organizácia tieto údaje sleduje.
debata (31)

Najnovší prípad sa odohral v provincii Lowgar južne od Kábulu, kde miestne úrady rokujú s povstalcami o prímerí. Aliančné sily vraj nedopatrením považovali obyčajných kočovníkov za ozbrojencov, ktorí sa pripravujú na útok. Kočovníci putujúci Afganistanom so svojimi stádami bývajú dobre ozbrojení, okrem iného kvôli častým sporom o pastviny.

Pri nálete traja ľudia zomreli a ďalší dvaja utrpeli zranenia, tvrdia afganskí predstavitelia. Zástupca NATO na túto informáciu zatiaľ nereagovali a vraj vydajú vyhlásenie neskôr.

Podľa štatistík OSN tento rok pri bojoch v Afganistane zahynulo najmenej 3 188 civilistov, čo je zhruba o dvadsať percent viac ako v predchádzajúcom roku a vôbec najviac od roku 2009, odkedy svetová organizácia tieto údaje sleduje.

Kábul v minulosti opakovane kritizoval NATO, že pri aliančných náletoch umierajú nielen povstalci, ale aj nevinní civilisti. Afganská kritika sa často týkala útokov, ktoré podnikali americké bezpilotné lietadlá. Západ uisťoval, že robí maximum pre to, aby sa vyhol civilným obetiam.

Spojené štáty a Severoatlantická aliancia začiatkom mesiaca v Kábule usporiadali slávnostné zhromaždenie k ukončeniu svojej bojovej misie v Afganistane, ktorá sa oficiálne skončí posledný deň tohto roku. Od 1. januára koalícia ponechá v krajine 13-tisíc vojakov, ktorí sa majú predovšetkým zamerať na výcvik a podporu miestnych bezpečnostných síl; v roku 2011 bolo v Afganistane nasadených 140-tisíc zahraničných vojakov.

Ceremoniál sa uskutočnil 13 rokov po invázii zahraničných vojsk, ktorej cieľom bolo zvrhnutie afganskej vlády islamského hnutia Taliban. USA a ich spojenci obviňovali Taliban z podpory teroristov, ktorí 11. septembra 2001 spáchali útoky na New York a Washington.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #NATO #armáda #nálet #civilisti