Rusko tvrdí, že dodáva na Ukrajinu uhlie a prúd bez platby vopred

Rusko z dobrej vôle prezidenta Vladimira Putina bez podmienky platby vopred zásobuje Ukrajinu uhlím a elektrickou energiou. V sobotu to v rozhovore s agentúrou TASS vyhlásil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

27.12.2014 13:35 , aktualizované: 17:47
debata (185)

Ruský vicepremiér Dmitrij Kozak o niečo skôr povedal, že Moskva je pripravená mesačne podporovať Ukrajinu až miliónom ton uhlia a deviatimi miliardami kilowatthodín elektrickej energie. Kyjev zatiaľ podľa agentúry DPA tieto dodávky nepotvrdil.

„Vzhľadom ku kritickej energetickej situácii sa Putin rozhodol súhlasiť s (energetickými) dodávkami, aj keď im nebude predchádzať platba,“ povedal Peskov. Dodal, že odpustenie platby vopred, ktorú doteraz Moskva vyžadovala, „dokazuje dobrú politickú vôľu prezidenta Putina“.

Kozak predtým vyhlásil, že Rusko sa rozhodlo poskytnúť Ukrajine 500-tisíc ton uhlia a že je pripravené dodávané množstvo rozšíriť až na dvojnásobok. Všetky energetické dodávky podľa vicepremiéra budú vybavované za „zjednodušených podmienok“. Kozak tiež povedal, že o energetické zásobovanie požiadala Ukrajina.

Kyjev zatiaľ energetickú dohodu nepotvrdil. Už dopoludnia síce ukrajinské ministerstvo pre miestny rozvoj na svojom webe zverejnilo informáciu, že Rusko súhlasí s energetickými dodávkami bez platieb vopred. Neskôr ale ministerstvo túto tlačovú správu z portálu odstránilo s tým, že ju tam umiestnili hackeri.

Na Ukrajine kvôli energetickej kríze panuje núdzový stav. Boje na východe krajiny totiž zastavili činnosť tepelných elektrární, ktoré dodávajú až 40 percent celkovej ukrajinskej spotreby. Následkom toho museli úrady pristúpiť k prídelovej distribúcii.

Ukrajina v polovici decembra oznámila, že pre nedostatok uhlia odstavila 20 elektrárenských blokov v šiestich uhoľných elektrárňach. Ukrajina bola v pokrývaní vlastnej spotreby uhlia sebestačná, kým boje medzi armádou a separatistami v Doneckej a Luhanskej oblasti nespôsobili zastavenie prevádzky vo viac ako polovici z tamojších uhoľných baní. Kyjev chcel energetickú krízu odvrátiť nákupom zo zahraničia, dodávky z Ruska však boli nepravidelné a rokovania o dovoze uhlia z Juhoafrickej republiky nevyšli.

185 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #uhlie