Malajziu sužujú záplavy, 160-tisíc ľudí ušlo z domov

Päť ľudí neprežilo rozsiahle záplavy, s ktorými sa tento týždeň potýka Malajzia. Z domovov muselo odísť 160-tisíc ľudí a meteorológovia predpovedajú ďalší dážď. Premiér skrátil dovolenku na Havaji a vrátil sa domov.

27.12.2014 14:15
Malajzia, záplavy, dažde, potopa Foto:
Najhoršia situácia je na severovýchode krajiny, kde úrady evakuovali vyše 100-tisíc ľudí.
debata

Najhoršia situácia je na severovýchode krajiny, kde úrady evakuovali vyše 100-tisíc ľudí. V centre krajiny uviazlo 100 turistov, ktorých sa podarilo previezť do jedného z útulkov.

Mnoho ciest je zaplavených a na niektorých miestach bola prerušená železničná doprava. Dažde sprevádzajú silné búrky, ktoré narušili tiež komunikačné služby a dodávku elektriny.

Minister zdravotníctva po návšteve nemocnice v štáte Kelantan povedal, že je veľmi vážne narušené zásobovanie jedlom aj vodou a viazne aj dodávka elektriny. Nemocničný personál je podľa neho úplne vyčerpaný.

Mnoho ciest je zaplavených a na niektorých... Foto: SITA/AP
Malajzia, záplavy, potopa, dažde Mnoho ciest je zaplavených a na niektorých miestach bola prerušená železničná doprava.

Miestne noviny zverejňujú letecké zábery miest a dedín, ktorých ulicami preteká kalná voda. Na vládu sa neprestáva znášať kritika za to, že nevyhlásila výnimočný stav, hoci sú záplavy hodnotené ako najhoršie za niekoľko desaťročí.

Kelantan a tiež štáty Terengganu a Pahang sú na tom najhoršie. Do Kelantanu v sobotu dorazil premiér Najib Abdul Razak, ktorý skrátil svoju dovolenku na Havaji.

Útulok je v miestnej škole, kam sa muselo... Foto: SITA/AP, Lai Seng Sin
Malajzia, záplavy, potopa, dažde, evakuácia, humanitárna pomoc Útulok je v miestnej škole, kam sa muselo uchýliť 200 ľudí.

Vláda síce povolala aj armádne vrtuľníky, ale záchranné operácie komplikuje rýchlo stúpajúca hladina vody a tiež jej silný prúd. Po cestách sa k zaplaveným oblastiam dostať nedá.

„Som na vládu veľmi nahnevaná, nezaujíma ma jej politika. Má robiť to, čo je jej povinnosťou,“ povedala jedna žena v útulku v Kota Bhare, ktorý je strediskom Kelantanu. Útulok je v miestnej škole, kam sa okrem nej muselo uchýliť ďalších 200 ľudí. „Prišli sme o všetko,“ povedala žena. Opozícia tvrdí, že rozsah záplav vládu úplne zaskočil.

Minister zdravotníctva po návšteve nemocnice v... Foto: SITA/AP
Malajzia, záplavy, loď, dažde, Minister zdravotníctva po návšteve nemocnice v štáte Kelantan povedal, že je veľmi vážne narušené zásobovanie jedlom aj vodou a viazne aj dodávka elektriny.

Premiér ohlásil, že vláda dá na pomoc postihnutým ďalších 500 miliónov ringgitov (takmer 120 miliónov eur), čo je desaťnásobok sumy, ktorá už bola poskytnutá.

Malajzia čelí záplavám v monzúnovom období každoročne, tohtoročné dažde sú ale oveľa silnejšie ako inokedy.

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Malajzia #dažde