Vatikán prepustil členku Femen, ktorá ukradla sošku Ježiška

Vatikánska prokuratúra v sobotu prepustila ukrajinskú členku medzinárodného feministického hnutia Femen, ktorá sa vo štvrtok s obnaženými prsiami zmocnila sošky Ježiška z jasličiek na Svätopeterskom námestí. Informovala o tom agentúra AP. Žene pôvodne hrozilo stíhanie za obscénnosť a pokus o krádež.

27.12.2014 18:35
Vaikán, Femen, feministka, Ježisko, krádež,... Foto:
Jane Ždanovovej, ktorá sa odhalila na námestí s nápisom God is woman (Boh je žena) na hrudi, vatikánske úrady zakázali vstup na územie cirkevného štátu.
debata (16)

Jane Ždanovovej, ktorá sa odhalila na námestí s nápisom God is woman (Boh je žena) na hrudi, vatikánske úrady zakázali vstup na územie cirkevného štátu.

Hnutie Femen vzniklo v roku 2008 ako zoskupenie ukrajinských feministiek. Postupne ale získalo medzinárodný rozmer. Od roku 2010 upútava záujem médií v rôznych krajinách svojimi činmi, pri ktorých jeho členky s odhalenými prsiami odsudzujú predovšetkým sexizmus, homofóbiu, prostitúciu a náboženstvo.

Vlani sa napríklad skupina deviatich žien na oslavu rezignácie pápeža Benedikta XVI. vyzliekla do pol tela v parížskom chráme Notre-Dame, ich stíhanie ale súd tento rok zastavil.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #feminizmus #Femen