Taliansko zaplavujú utečenci. Nigérijčanka na lodi porodila

Do Talianska tento rok dorazilo 170-tisíc utečencov. Mnohí podstupujú nebezpečnú plavbu Stredozemným morom a Taliansko musí často preťaženým plavidlám poskytnúť pomoc. Inak to nebolo ani vo vianočnom týždni, keď do Talianska dorazila ďalšia tisícka utečencov.

27.12.2014 19:10
debata (3)

Taliansku tlač ale najviac zaujíma osud nigérijskej matky, ktorá porodila cez sviatky syna na palube lode talianskeho námorníctva Etna.

Dieťa bolo ešte na lodi pokrstené a kmotrom mu bol kapitán plavidla. Dvadsaťosemročná Nigérijčanka sa vydala na cestu 23. decembra v Líbyi ešte s pätnásťmesačnou dcérou Destiny. Jej manžel s dvoma synmi zostal v Alžírsku.

Loď s utečencami sa dostala do problémov južne od ostrova Lampedusa a imigrantov si rozobrali plavidlá talianskeho námorníctva. Etna vzala na palubu asi 300 ľudí, medzi ktorými bola tehotná Nigérijčanka. „Som šťastná, že sa mi narodil syn, mala som strach, ale všetko išlo dobre,“ povedala žena.

Na palube bola gynekologička Maita Sartoriová, ktorá večer 25. decembra zistila, že sa začal pôrod. „Matka bola úžasná, poradila si sama, my sme len dohliadali. Hovorili sme s ňou po anglicky,“ povedala Sartoriová.

Členka námorníctva Serena Petriucciolová povedala, že dieťa pokrstil lodný kňaz otec Paolo a za kmotra šiel kapitán. Chlapec dostal na pamiatku skupiny zdravotníkov, ktorí pri pôrode pomáhali, meno Testimony Salvatore.

Príliv utečencov sa len tak nezastaví

Poslanec Maurizio Gasparri sa však nedal príbehom obmäkčiť a využil správu na ďalšiu kritiku vlády. „Ďalších tisíc ilegálnych utečencov pristálo na Sicílii,“ vyhlásil. Vláda síce tvrdí, že operácia Mare Nostrum (Naše mora) sa skočila, ale v skutočnosti pokračuje a vláda nie je schopná prílivu utečencov zabrániť, dodal.

Operáciu Mare Nostrum začalo Taliansko po minuloročnej tragédii pri Lampeduse, kde sa utopilo 400 ľudí, s cieľom pomôcť utečencom, ktorí sa na mori ocitnú v ťažkej situácii. Tento rok na jeseň ju krajina skončila a od novembra pri talianskych brehoch operujú plavidlá európskej agentúry Frontex pod hlavičkou operácie Triton. Tieto plavidlá ale majú skôr chrániť hranice a nie sú primárne poverené záchranou ľudí. Gasparri vyhlásil, že operácia Mare Nostrum bude nekonečná, pretože pred vojnami a hladom uteká stále množstvo ľudí a vydáva sa do rúk nezodpovedných prevádzačov.

Hľadá sa hlava prevádzačov

Podľa talianskej tlače celú prevádzačskú sieť riadi tridsaťdvaročný Egypťan. Denník Corriere della Sera napísal, že Egypt už po tomto „superšéfovi“ vyhlásil pátranie. Identifikovaný bol vďaka množstvu telefonátov, ktoré smerovali na jeho mobil z lodí s utečencami. Väčšina z nich musí za prevoz zaplatiť tisíce dolárov, ale ľudia, ktorí pre Egypťana pracujú, vraj lode dopravia len k pobrežiu a tam sa musia podľa zákona o týchto ľudí v nebezpečenstve postarať talianske námorníctvo alebo posádky obchodných lodí.

Tento rok cestu do Európy neprežilo viac než 3 400 utečencov. Jedným z nich bol tento týždeň muž, ktorý sa nadýchal splodín z motora člna, upadol do bezvedomia a utopil v niekoľkých centimetroch vody na dne plavidla.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #lode #utečenci