Taliansku loď so 478 ľuďmi zachvátil požiar, hlásia obeť

V trajekte so 478 ľuďmi na palube, plávajúcom pod talianskou vlajkou z Grécka do Talianska, vypukol v nedeľu ráno požiar. Grécke médiá pred 11:00 SEČ potvrdili, že pokračuje evakuácia plavidla. Z lode sa doteraz podarilo do bezpečia dostať len zhruba tretinu osôb.

28.12.2014 08:25 , aktualizované: 18:35
Loď, trajekt, Norman Atlantic, Taliansko,... Foto: ,
Trajekt Norman Atlantic v plameňoch.
debata (1)

Nešťastie si vyžiadalo najmenej jednu obeť, uviedla podľa agentúry AP talianska pobrežná stráž. Rozsiahla záchranná operácia podľa tlačových agentúr pokračuje a potrvá cez noc. Podľa jedného z cestujúcich je situácia dramatická.

Zatiaľ prvou ohlásenou obeťou je muž, ktorý podľa záchranárov zrejme zahynul po tom, čo skočil z paluby. Jeho národnosť nie je známa. Podľa gréckeho ministerstva pre námornú dopravu muž dopadol na inú palubu. Neďaleko tela vraj záchranári našli ešte zranenú ženu, ktorú transportovali do talianskej nemocnice.

Loď Norman Atlantic, mieriaca z gréckeho Patrasu do talianskej Ancony, vyslala núdzový signál vo chvíli, keď sa nachádzala 44 námorných míľ (vyše 80 kilometrov) od ostrova Korfu, oznámil predstaviteľ pobrežnej stráže.

Oheň vypukol o 06:00 (05:00 SEČ) v garáži trajektu, odkiaľ sa rýchlo rozšíril do ďalších častí plavidla.

Na trajekte sa plavilo 478 ľudí, z toho 423 cestujúcich a 55 členov posádky. Medzi cestujúcimi je 268 Grékov, ale sú tam tiež Francúzi, Nemci, Holanďania, Taliani, Rakúšania a Turci. Mnohí z nich sú podľa všetkého vodiči kamiónov.

Posádku vraj tvorí 22 Talianov a 33 Grékov. Počet vozidiel v útrobách trajektu sa pohybuje medzi 195 a 222.

Podľa hovorcu gréckej pobrežnej stráže Nikosa Lagkadianosa nariadil kapitán lode už ráno evakuáciu. Podľa posledných správ sa to ale zatiaľ podarilo len 150 pasažierom, ktorí sa dostali na záchranné plavidlo. Kvôli rozbúrenému moru ale iba 42 z nich dokázalo prejsť na stabilnú kontajnerovú loď Spirit of Piraeus.

Cestujúci telefonujú, že situácia je kritická

Niektorí cestujúci poskytli mobilnými telefónmi gréckym televíznym staniciam dramatické svedectvo o situácii. „Pokúsili sa spustiť záchranné člny, ale všetci sa na ne nedostaneme. Nie je tu žiadna koordinácia,“ opisoval jeden z nich. „Je tma, vnútro lode je v plameňoch. Sme na mostíku, vidíme prichádzať nejakú loď … Otvorili sme debny a dostali záchranné vesty, snažíme sa zachrániť.“

Trajekt zachvátili plamene. Zatiaľ nie je... Foto: SITA/AP
Norman Atlantic, Loď, trajekt, Taliansko, Grécko, požiar, plamene, oheň, Trajekt zachvátili plamene. Zatiaľ nie je jasné, či sú nejaké obete alebo zranení.

„Loď je stále v plameňoch, podlaha páli,“ popisoval situáciu o pár hodín neskôr ďalší muž, podľa ktorého sa kvôli dymu ťažko dýcha. „Nevieme, ako dlho tu vydržíme,“ dodal.

Iný pasažier sa posťažoval, že kvôli rozpálenej podlahe sa nedá dostať k záchranným člnom. „Na spodnej palube, kde sú záchranné člny, sa nám horúčava taví topánky … Ani nikto iný po nás nemôže prísť. Kvôli tej horúčave sa po spodnej palube nedá chodiť,“ opísal kritickú situáciu.

Zatiaľ nie je jasné, či sú nejaké obete alebo zranení. Nevie sa ani, či je niekto z cestujúcich vo vode, v ktorej nie je možné vzhľadom na zimné teploty bez rýchlej záchrany dlho prežiť, napísal Reuters.

Záchrannú akciu sťažuje zlé počasie

Podľa agentúry AP horiacemu trajektu bezprostredne nehrozí potopenie. Záchranné člny kvôli vlnám ale nemôžu priraziť k telu veľkých lodí. Prudký vietor, ktorý v nárazoch dosahuje až 90 kilometrov za hodinu, medzitým trajekt ženie smerom k albánskému pobrežiu.

Záchranná operácia prebieha za „obzvlášť ťažkých a komplikovaných podmienok“, konštatovalo grécke ministerstvo pre námornú dopravu. V oblasti je vraj prudký dážď s krupobitím a sila vetra dosahuje piaty stupeň na dvanásťstupňovej Beaufortovej škále. Desiaty stupeň okrem iného znamená veľmi vysoké vlny a tvorenie vodnej triešte, ktorá znižuje viditeľnosť.

Na záchrannej operácii sa podieľajú aj talianske a albánske úrady. V oblasti je sedem ďalších lodí a na pomoc bol vyslaný aj záchranný vrtuľník a pátracie lietadlo C-130. K trajektu sa snaží priblížiť aj hasiace loď a na ceste sú tiež remorkéry.

Jeden z pracovníkov gréckej pobrežnej stráže uviedol, že lode, ktoré priplávali na pomoc, sa snažia vytvoriť okolo horiaceho trajektu akýsi vetrolam, aby tak uľahčili manévrovanie záchranných člnov.

Podľa zdrojov agentúry Reuters má Norman Atlantic výtlak 26 900 ton a prevádzkuje ho grécka trajektová spoločnosť Aneka. Postavený bol v roku 2009.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Taliansko #požiar #loď #evakuácia #trajekt