Británia sprístupnila 41 miliónov závetov, aj princeznej Diany

Zhruba 41 miliónov závetov, z ktorých niektoré pochádzajú až z roku 1858, vrátane poslednej vôle Winstona Churchilla či princeznej Diany, sprístupnili v sobotu v podobe internetovej databázy britské úrady. Podľa agentúry AFP ide o úplný archív závetov z Anglicka a Walesu datujúci sa viac ako 150 rokov dozadu.

28.12.2014 10:35
Lady Diana Foto:
Princezná Diana
debata

Nájsť tu možno napríklad závet románopisca Charlesa Dickensa, autora slávnych detských príbehov o Mackovi P, A. A. Milneho či spisovateľa Georgea Orwella. Digitálne kópie jednotlivých závetov stoja desať libier (zhruba 13 eur), ale základné informácie o časti z nich sú prístupné online.

Zistiť sa tak napríklad dá, že Churchill odkázal svojej rodine 304 044 libier – v dnešnej hodnote viac ako päť miliónov libier. Keď v roku 1870 zomrel Charles Dickens, zanechal poslednú vôľu špecifikujúcu podobu jeho pohrebu. „Dôrazne žiadam, aby som bol pochovaný nenákladným, neokázalým a prísne súkromným spôsobom,“ napísal s tým, že smútoční hostia nesmú mať šatky, plášte, dlhé stuhy na klobúky „ani iné nechutné absurdnosti“.

Orwell, ktorý zomrel v roku 1950, v závete trval na tom, aby bol uchovaný jeho listinný archív, zatiaľ čo ekonóm John Maynard Keynes, ktorý zomrel o štyri roky skôr, naopak žiadal, aby bola väčšina jeho dokumentov zničená.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #závet #princezná Diana #George Orwell #posledná vôľa #Winston Churchill #Charles Dickens