Z horiacej lode už evakuovali všetkých, požiar má desať obetí

Z trajektu, ktorý cestou z Grécka do Talianska zachvátil požiar, sa podarilo evakuovať všetkých živých cestujúcich. Požiar lode má najmenej desať obetí. Záchranári pátrajú po nezvestných, ktorých môže byť ešte asi štyridsať. Úrady toto číslo však ešte nepotvrdili, lebo stále nie je jasné, koľko ľudí na trajekt skutočne nastúpilo.

29.12.2014 08:13 , aktualizované: 21:28
Loď, trajekt, Norman Atlantic, Taliansko,... Foto: ,
Trajekt Norman Atlantic v plameňoch.
debata

Na palube lode bolo takmer 500 cestujúcich a členov posádky, keď požiar vypukol v nedeľu ráno v garáži trajektu. Úrady najprv hovorili o piatich obetiach, po ukončení evakuácie sa však našli ďalšie telá. Počet mŕtvych stúpol na najmenej desať. V útrobách lode teraz pátrajú záchranári, ktorí postupne nachádzajú ďalšie telá.

Podľa svedectva jednej zo zachránených osôb, na ktoré sa odvoláva grécky denník To Vima, sa pri prvých pokusoch o evakuáciu podarilo posadiť na hladinu mora dva záchranné člny. Jeden z nich sa ale v rozbúrených vodách prevrátil a ľudia, ktorí v ňom boli, zmizli vo vlnách. Podľa výrokov ďalších zachránených panujú obavy, že medzi nezvestnými môžu byť aj vodiči kamiónov, ktorí mohli uviaznuť v garážach v podpalubí lode. Tam požiar tiež vypukol a na tento úsek sa zameriava teraz hlavné pátranie záchranárov.

Loď Norman Atlantic, ktorá smerovala z gréckeho Patrasu do talianskej Ancony, vyslala podľa pobrežnej stráže tiesňový signál vo chvíli, keď sa nachádzala 44 námorných míľ (vyše 80 kilometrov) od ostrova Korfu.

Talianska loď sa plavila po populárnej trase medzi Gréckom a Talianskom. Plavidlo prevádzkuje grécka trajektová spoločnosť ANEK Lines. Na palube boli najmä turisti a vodiči kamiónov.

Cestujúcich postupne z hornej paluby lode prepravili do bezpečia vrtuľníky. Talianske námorníctvo uviedlo, že ako posledný palubu opustil taliansky kapitán Argilio Giacomazzi. Kvôli zlému počasiu zatiaľ nebolo možné pripojiť k trajektu ťažnú loď. Kam by mal byť trajekt odtiahnutý, zatiaľ nerozhodli. Zrejme však do prístavu v talianskom Brindisi.

Väčšia skupina zachránených dorazila ráno do talianskeho mesta Bari, kde im poskytli lekársku starostlivosť. Sú podchladení a vyčerpaní, žiadne vážnejšie zranenia ale neutrpeli.

Medzi 49 ľuďmi sú aj štyri deti, informovala agentúra AP. V nemocniciach v ďalších mestách sú aj ďalší cestujúci, rovnako s podchladením a s otravou oxidom uhoľnatým. Jedna žena utrpela zlomeninu panvy, uviedli talianske úrady.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Taliansko #obete #požiar #loď #evakuácia #trajekt