Rok 2014 bol pre leteckú dopravu tragický, nehôd však bolo málo

Končiaci sa rok 2014 bol pre leteckú dopravu mimoriadne tragický, aj keď havárií v ňom bolo rekordne málo.

29.12.2014 12:00
Malajzijské lietadlo, Ukrajina, trosky, Foto: ,
Pohľad na neďaleké trosky malajzijského lietadla, ktoré spadlo na jar na východe Ukrajiny.
debata

Za tento paradox môže niekoľko nehôd s veľkým počtom obetí, kvôli ktorým sa nakoniec počet mŕtvych môže vyšplhať na viac ako 1 300, čo je najviac od roku 2005. Z údajov ženevského archívu leteckých nešťastí (BAAA) však zároveň vyplýva, že sa tento rok stalo len 111 havárií, čo je najmenej od roku 1927.

Ak sa ukáže, že nedeľné zmiznutie indonézskeho lietadla so 162 ľuďmi na palube spôsobil jeho pád, pôjde o leteckú nehodu s číslom 111, spočítal BAAA. Hoci tým tohtoročné štatistika nehodovosti bude najpriaznivejšia za posledných viac ako 80 rokov, dôvodov na radosť veľa nie je, a to najmä pre ázijské aerolinky.

Práve letecké spoločnosti v Ázii totiž zažili čierny rok. Ten sa začal v marci doposiaľ nevysvetliteľným zmiznutím lietadla Malaysia Airlines na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu, ktoré sa pravdepodobne zrútilo do mora aj s 239 ľuďmi. V polovici júla bol nad Ukrajinou zostrelený boeing rovnakej spoločnosti, ktorým v tom čase cestovalo 298 ľudí.

O týždeň neskôr sa zrútilo lietadlo na Taiwane a o život prišlo 47 ľudí, v auguste potom pád lietadla v Teheráne neprežilo 39 osôb. Veľký počet obetí si ale vyžiadala aj júlová havária lietadla alžírskych aeroliniek nad Mali, pri ktorej zomrelo 116 ľudí.

Obrovský počet obetí – celkovo 1 320, pokiaľ započítame aj osoby z čerstvo nezvestného lietadla AirAsia – vynikne najmä v porovnaní s údajom za minulý rok. Podľa agentúry pre bezpečnosť civilného letectva ASN v roku 2013 pri leteckých nešťastiach zomrelo „len“ 265 ľudí, najmenej od roku 1945. Je ale nutné podotknúť, že ASN a BAAA používajú vo svojich štatistikách odlišnú metodiku.

Napriek hrozivým celkovým počtom mŕtvych odborníci stále zdôrazňujú, že lietadlá predstavujú jeden z najbezpečnejších spôsobov dopravy. Podľa Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu (IATA) v roku 2013 denne bezpečne a bez akejkoľvek poruchy pristálo 100-tisíc leteckých spojov, tie za rok prepravili celkovo tri miliardy ľudí.

Naproti tomu pri automobilových nehodách každoročne zomiera vyše 1,2 milióna ľudí, uviedla vlani Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #let #letecká havária