Porošenko podpísal zrušenie neutrality krajiny

Ukrajinský prezident podpísal v pondelok návrh zákona, ktorý ruší štatút neutrality Ukrajiny, no naznačil, že pred vstupom krajiny do NATO zorganizuje referendum.

29.12.2014 14:41 , aktualizované: 15:32
Petro Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko.
debata (34)

Petro Porošenko na tlačovej konferencii povedal, že pracuje na reforme ukrajinskej ekonomiky a ukrajinských vojenských síl, aby dosiahli úroveň štandardov EÚ a NATO. Ponechá však na obyvateľoch Ukrajiny, aby rozhodli o vstupe krajiny do aliancie, hoci šance Kyjeva na vstup v blízkej budúcnosti sú veľmi neurčité. Rusko na tento krok reagovalo nahnevane a nazvalo ho ohrozením ruskej aj európskej bezpečnosti.

Ukrajinská neutralita sa stala súčasťou ústavy v roku 1996 na základe vyhlásenia nezávislosti z roku 1991. NATO pod tlakom Ruska v roku 2008 na summite v rumunskej Bukurešti zamietlo Ukrajine možnosť stať sa v blízkej budúcnosti členom aliancie a neutrálny štatút v roku 2010 potvrdil vtedajší prezident Viktor Janukovyč. Prijatie Ukrajiny do NATO by totiž muselo podporiť všetkých 28 súčasných členov vrátane viacerých západoeurópskych krajín, ktoré s tým dlhodobo nesúhlasia.

Porošenko sa v januári stretne s Putinom

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že sa 15. januára stretne v kazašskej metropole Astane so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou as francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom, aby rokovali o konflikte na východe Ukrajiny.

„Môj diplomatický rok sa začne 15. januára schôdzkou v Astane v tzv. Normandskom formáte. Ministri zahraničia majú za úlohu vypracovať program rokovania a návrhy rozhodnutí pre tento summit,“ povedal Porošenko na tlačovej konferencii.

Ukrajinský prezident sa po svojom májovom zvolení prvýkrát stretol s Putinom pri júnových oslavách výročia vylodenia Spojencov v Normandii počas druhej svetovej vojny. Schôdzku pomohli sprostredkovať francúzsky prezident a nemecká kancelárka.

V Moskve medzitým nemenovaný ruský diplomat podľa agentúry TASS potvrdil, že 15. január je jedným z možných termínov schôdzky v normandskom formáte. Boje medzi proruskými separatistami a vládnymi vojskami na východe Ukrajiny si od apríla vyžiadali viac ako 4 700 obetí.

Moskva stále popiera, že by sa akokoľvek angažovala v ukrajinskej kríze, hoci podľa Kyjeva by povstanie proruských separatistov na východe Ukrajiny bez ruských zbraní, bez ruských vojakov a bez ruských peňazí už dávno vyhaslo.

V dôsledku ruskej anexie Krymu a konfliktu na východe Ukrajiny zažívajú vzťahy medzi Ruskom a Západom najhoršiu krízu od konca studenej vojny.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #astana #Ukrajina #Petro Porošenko