Zomreli v roku 2014: Williams, Cocker, Eusébio, Márquez, Bartošová či Hapka

Aj roku 2014 prišiel svet o množstvo známych osobností. Robin Williams a Iveta Bartošová spáchali samovraždu, Philip S. Hoffman sa predávkoval, ďalší podľahli vážnym chorobám.

31.12.2014 06:00
debata (1)

Ivan Balaďa (78)
Slovenský režisér zaujal inovatívnym prístupom už v rokoch 1959 až 1961, keď pracoval v bratislavskom štúdiu Československej televízie. Za jeho najlepší film označujú Archu bláznov. Po roku 1970 mu ako pravicovému živlu zakázali tvoriť pre film i televíziu. Neskôr sa venoval divadlu a dokumentárnej tvorbe.

Ladislav Ballek (73)
Slovenský spisovateľ politik a diplomat, k jeho najznámejším dielam patria knihy zo 70. a začiatku 80. rokov, napríklad zbierka krátkych próz Južná pošta, Pomocník s podtitulom Kniha o Palánku a Agáty s podtitulom Druhá kniha o Palánku. Naposledy mu vyšla kniha spomienok Trojou a vŕškom pamäti.

Iveta Bartošová (48)
Česká speváčka svoju hudobnú kariéru odštartovala vďaka talentovej súťaži v roku 1983. V 80. rokoch bola pop idolom mladej generácie, vydala sedemnásť albumov a účinkovala v ôsmich muzikáloch. Ako herečka hrala vo filme Svadba upírov alebo Posledný výkrik. Svoj život ukončila samovraždou.

Speváčka Iveta Bartošová na vyhlásení ankety... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Iveta Bartošová Speváčka Iveta Bartošová na vyhlásení ankety Špportovec roku 2010.

Vasil Biľak (96)
Slovenský komunistický funkcionár bol jedným zo signatárov pozývacieho listu vojsk Varšavskej zmluvy. Od novembra 1968 do decembra 1988 bol tajomníkom ÚV KSČ a mal rozhodujúci vplyv v zahraničnej politike a ideologickej sfére. V rokoch 1960–1989 bol poslancom Národného zhromaždenia.

Jack Bruce (71)
Škótsky basgitarista sa preslávil ako jeden zo zakladajúcich členov skupiny Cream, v ktorej hral s Ericom Claptonom a Gingerom Bakerom. Skupina vznikla v roku 1966. Fungovala iba tri roky a vydala len štyri albumy, no napriek tomu sa zapísala do hudobnej histórie a ovplyvnila množstvo iných kapiel.

Joe Cocker (70)
Cocker sa narodil 20. mája 1944 v britskom Sheffielde. V hudobnej kariére sa mu podarilo preraziť relatívne skoro – prvý veľký úspech si pripísal na konto ako dvadsiatnik roku 1964, pričom bol známy predovšetkým ako spevák coververzií. Pieseň With a Little Help from my Friends, pôvodne od Beatles, zaznamenala v jeho podaní taký úspech, že bodovala v hitparáde, stala sa serálovou zvučkou a Cocker s ňou vystúpil v roku 1969 aj na festivale vo Woodstocku. Za pieseň Up where we belong, ktorú nahral s Jennifer Warnesovou, získali spoločne cenu Grammy a tiež Oscara za najlepšiu filmovú pieseň. Naspeival hit You can leave your hat on (zaznel v erotickej dráme 9 1/2 týždňa) či Unchain my heart. Vidieť ho mohli aj slovenskí diváci – Cocker im spieval v rokoch 2007 v Košiciach aj v Bratislave a v roku 2011 už len v hlavnom meste.

Joe Cocker na bratislavskom koncerte Foto: Robert Hüttner
Joe Cocker na bratislavskom koncerte Joe Cocker na bratislavskom koncerte

Eusébio (71)
Portugalského futbalového reprezentanta v roku 1965 vyhlásili za najlepšieho futbalistu Európy. V portugalskej najvyššej lige zaznamenal desať titulov, s Benficou sa v roku 1962 tešil aj z výhry v Európskom pohári majstrov. Rodák z Mozambiku odohral za Portugalsko 64 zápasov, v ktorých strelil 41 gólov.

Eusébio. Foto: SITA, AP
Eusébio Eusébio.

Nadine Gordimerová (90)
Juhoafrická spisovateľka a politická aktivistka, nositeľka Nobelovej ceny za literatúru za rok 1991. V roku 1974 získala aj Bookerovu cenu za román The Conservationist. Patrila k najvýznamnejším aktivistkám proti apartheidu, preto boli jej knihy zakazované, venovala sa témam vyhnanstva a odcudzenia.

Petr Hapka (70)
Český skladateľ, spevák a dirigent je známy ako autor hudby k textom Michala Horáčka. Ich hity ako Levandulová, S cizí ženou v cizím pokoji či Štěstí je krásná věc si zaspievali hviezdy ako Hana Hegerová, Lucie Bílá, Michael Kocáb či Richard Müller. Zložil i hudbu k Tisícročnej včele či Perinbabe.

Skladateľ a spevák Petr Hapka. Foto: Universal Music
Petr Hapka Skladateľ a spevák Petr Hapka.

Miroslav Hlinka (42)
Slovenský hokejový reprezentant bol držiteľom kompletnej medailovej zbierky z majstrovstiev sveta. Zlato má z Göteborgu 2002, striebro z Petrohradu 2000 a bronz z Helsínk 2003. V drese národného mužstva nastúpil Hlinka v 82 stretnutiach, v ktorých strelil štrnásť gólov. Spáchal samovraždu.

Philip Seymour Hoffman (46)
Americký herec sa preslávil úlohou spisovateľa Trumana Capoteho v snímke Capote. Získal za ňu Oscara, cenu BAFTA, Zlatý glóbus, Critics' Choice Award a SAG Award. Je tak iba jedným z deviatich hercov, ktorí za výkon v jednom filme získali všetkých päť cien. Zomrel na predávkovanie drogami.

Herec Phillip Seymour Hoffman pózuje na... Foto: SITA/AP, Victoria Will
Phillip Seymour Hoffman Herec Phillip Seymour Hoffman pózuje na filmovom festivale Sundance Film Festival.

Věra Chytilová (85)
Česká režisérka získala v roku 1992 francúzsky Rad za umenie a literatúru, o šesť rokov neskôr českú štátnu medailu Za zásluhy. V roku 2001 jej udelili Českého leva za dlhoročný umelecký prínos. Medzi jej najznámejšie snímky patria Kalamita, Šašek a královna či Dědictví aneb Kurvahošigutntag.

Věra Chytilová na premiérovej projekcii filmu... Foto: SITA, Marián Angelovič
Potížistky - Věra Chytilová Věra Chytilová na premiérovej projekcii filmu Potížistky v Košiciach v roku 2008.

Wojciech Jaruzelski (90)
Poľský politik bol posledným lídrom komunistického Poľska. Na čele štátu bol v rokoch 1981 až 1989, keď odstúpil a umožnil vypísanie demokratických volieb. V domovine ho vnímali kontroverzne. Najviac mu vyčítali zavedenie výnimočného stavu v roku 1981 po nepokojoch organizovaných Solidaritou.

Udo Jürgens (80)
Udo Jürgen Bockelmann sa narodil 30. septembra 1934 v Klagenfurte a kariéru odštartoval už v roku 1950, keď so skladbou Je t'aime vyhral súťaž pre mladých skladateľov. V roku 1961 zložil hit Reach For The Stars pre waleskú speváčku Shirley Bassey a o päť rokov neskôr vyhral Veľkú cenu Eurovízie s piesňou Merci, Chérie. Venoval sa tiež klasickej hudbe, celkovo zložil približne 1000 skladieb a predal viac ako 100 miliónov kópií nahrávok. Posledný album Mitten im Leben vydal tento rok. Od roku 2007 mal švajčiarske občianstvo.

Ivan Kadlečík (76)
Slovenský spisovateľ bol pre svoje postoje počas normalizácie prepustený z práce, jeho diela vychádzali len v samizdate. Po novembri vydal niekoľko kníh, napríklad Rapsódie a miniatúry, Hlavolamy a mnohé iné. Je nositeľom Ceny Dominika Tatarku, Radu Ľudovíta Štúra II. triedy a Ceny Jána Langoša.

Agneša Kalinová (90)
Slovenská spisovateľka, novinárka a prekladateľka v 50. a 60. rokoch minulého storočia patrila k popredným osobnostiam filmovej kritiky. Počas normalizácie mala zákaz publikovať, od roku 1978 žila v emigrácii v Nemecku, kde dlhé roky pôsobila v českom a slovenskom vysielaní rádia Slobodná Európa.

Igor Kapišinský (67)
Slovenský astronóm a fyzik od roku 1973 nepretržite pracoval v Astronomickom ústave SAV, venoval sa štúdiu medziplanetárnej hmoty. Na Slovensku založil v spolupráci s NASA laboratórnu astrofyziku. Bol známy aj ako popularizátor vedy, pôsobil v Spoločnosti pre podporovanie kritického myslenia.

František Kele (78)
Slovenský cestovateľ bol prvým zo Slovenska, ktorý pôsobil na všetkých svetadieloch, vrátane Arktídy a Oceánie. Vystúpil na takmer 100 končiarov v rôznych pohoriach sveta, vo Vysokých Tatrách uskutočnil 50 prvovýstupov. Zorganizoval i viacero horolezeckých, polárnych a geografických výprav.

František Kele (vpravo). Foto: SITA, Nina Bednáriková
František Kele František Kele (vpravo).

Pavel Landovský (78)
Český herec a dramatik bol jedným z prvých signatárov Charty 77. Po pôsobení vo viacerých českých divadlách v roku 1978 emigroval do Viedne, kde bol členom Burgtheatra. Po roku 1989 sa vrátil späť. Účinkoval vo filmoch ako Markéta Lazarová, Utrpení mladého Boháčka, Černí baroni či Odcházení.

Paco de Lucía (66)
Španielsky gitarista bol považovaný za jedného z najvýznamnejších predstaviteľov moderného flamenca. Jeho tvorba bola ovplyvnená aj džezom. Vďaka spolupráci s gitaristami Johnom McLaughlinom či Larrym Coryellom sa stal úspešným aj mimo Španielska. Na konte má aj nomináciu na Latin Grammy.

Vladimír Lupták (50)
Slovenský traumatológ bol v minulosti aj aktívnym hokejistom. Neskôr bol v rokoch 2000 až 2007 lekárom hokejového Slovana, dlhé roky spolupracoval s mužskou hokejovou reprezentáciou. Pôsobil aj pri daviscupovom a fedcupovom tenisovom tíme. Staral sa o mnoho vrcholových športovcov.

Gabriel García (87)
Kolumbijský spisovateľ, predstaviteľ magického realizmu, bol považovaný za jedného z najvýznamnejších autorov 20. storočia. Svetoznámym sa stal vďaka románu Sto rokov samoty, známe sú aj jeho knihy Láska v čase cholery či Patriarchova jeseň. V roku 1982 mu udelili Nobelovu cenu za literatúru.

Spisovateľ Gabriel Garcia Marquéz zomrel vo... Foto: SITA/AP, Eduardo Verdugo
Spisovateľ Gabriel Garcia Marquéz zomrel vo veku 87 rokov. Spisovateľ Gabriel Garcia Marquéz zomrel vo veku 87 rokov.

Svetozár Mydlo (66)
Slovenský ilustrátor, maliar, grafik a karikaturista bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla. V roku 1996 získal za tvorbu pre deti Cenu Ľudovíta Fullu. Bol ocenený aj hlavnou cenou Kremnických gagov za trvalý prínos výtvarnému humoru. Venoval sa aj tvorbe poštových známok.

Přemek Podlaha (76)
Tvorca a moderátor televízneho Receptára Přemek Podlaha bol považovaný za „dvorného radcu“ českých chalupárov, záhradkárov a domácich majstrov. Podlahov televízny Receptár sa prvýkrát vysielal v roku 1987 a aj keď časom prešiel malými obmenami a namiesto Českej televízie ho v roku 2001 začala vysielať televízia Prima, stále bavil obrovské množstvo divákov. Podlaha sa narodil 13. júna 1938 v Prahe, kde vyštudoval novinárstvo na filozofickej fakulte. V 60. rokoch začínal v poľnohospodárskej redakcii Československej televízie, neskôr moderoval súťažnú reláciu Desať stupňov ku zlatej. Z tém, o ktoré svojho času nikto nestál, nakoniec vytvoril nový fenomén.

Alain Resnais (91)
Francúzsky režisér sa preslávil najmä snímkami ako Hirošima, moja láska či Vlani v Marienbade. Prvý krátkometrážny film nakrútil už ako 14-ročný, išlo o adaptáciu kultového Fantomasa. Patril tiež k najstarším aktívnym filmárom na svete. Iba mesiac pred smrťou mal premiéru v Berlíne jeho najnovší film.

Joan Riversová (81)
Americká komediálna herečka, moderátorka, scenáristka a spisovateľka sa preslávila svojím uštipačným humorom. Účinkovala v mnohých talk show, známa bola jej relácia The Joan Rivers Show, za ktorú získala cenu Emmy. Zahrala si v snímkach ako Šesť vrážd stačí, mamička či Praktikantka.

Pete Seeger (94)
Americký folkový hudobník vystupoval v 60. rokoch ako priekopník protestnej hudby, ktorou podporoval svetové odzbrojenie, občianske práva a ochranu životného prostredia. Je autorom hudby a spoluautorom textu piesne Where Have All the Flowers Gone? Na konte má niekoľko cien Grammy.

Alexander Shulgin (88)
Amerického chemika nazývali aj krstný otec extázy. Štúdium na Harvarde nedokončil, pretože nastúpil do armády, kde sa začal zaujímať o drogy. Všimol si vtedy zlúčeninu MDMA, známu aj ako extáza. Tú síce patentovali v roku 1912, no nikdy sa nerozšírila medzi ľuďmi. Skúmal aj účinky iných drog.

Ariel Šaron (85)
Izraelský politik Ariel Šaron zastával rôzne ministerské posty a v rokoch 2001 až 2006 bol premiérom Izraela. Pred vstupom do politiky bol jedným z najvýznamnejších vojenských veliteľov. Ako premiér sa do dejín zapísal tým, že v roku 2005 rozhodol o stiahnutí izraelských osadníkov z pásma Gazy.

Eduard Ševardnadze (86)
Gruzínsky politik bol pravou rukou bývalého sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova. V rokoch 1985 až 1990 zastával post ministra zahraničných vecí ZSSR. Ako šéfovi diplomacie mu patrila obrovská zásluha na znovuzjednotení Nemecka. Neskôr bol až do roku 2003 lídrom samostatného Gruzínska.

Eduard Ševardnadze na fotografi i z mája 2009.... Foto: SITA/AP, SHAKH AIVAZOV
Eduard Ševardnadze Eduard Ševardnadze na fotografi i z mája 2009. Zomrel vo veku 86 rokov. Bol kľúčovou postavou sovietskej zahraničnej politiky

Nataša Tanská (84)
Česká spisovateľka, novinárka, dramaturgička, scenáristka a herečka, pôsobila i na Slovensku, bola autorkou kníh o Pufovi a Mufovi. Známa je ako filmová predstaviteľka Barunky z prvej zvukovej Babičky. Ako autorku ju charakterizoval zmysel pre hru a výmysel, najčastejšie preto písala pre deti.

Shirley Jane Templová (85)
Americká herečka, diplomatka a politička bola najmladšou herečkou, ktorej kedy udelili Oscara. Získala ho v roku 1935, keď mala iba šesť rokov a 310 dní. Vo filmoch účinkovala do roku 1949, v seriáli naposledy v roku 1961. Bola veľvyslankyňou USA v Ghane a v rokoch 1989 – 1993 v Českos­lovensku.

Viktor Tichonov (84)
Legendárny ruský hokejový tréner získal s reprezentáciami, ktoré trénoval, tri zlaté olympijské medaily a osem titulov majstrov sveta. Väčšinu svojej trénerskej kariéry spojil s CSKA Moskva, bol známy autoritatívnym štýlom. Od roku 1998 je členom Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie.

Viktor Tichonov. Foto: SITA/AP, IVAN SEKRETAREV
Viktor Tichonov Viktor Tichonov.

Leo Tindemans
Niekdajší belgický premiér v 70. rokoch viedol etnicky rozdelenú krajinu. Krátko po svojom odchode z premiérskeho postu s historickým ziskom takmer milión preferenčných hlasov vyhral vo vôbec prvých voľbách do Európskeho parlamentu v roku 1979. Aj preto dostal prezývku Pán Európa. Tindemans bol v 80. rokoch dlhoročným belgickým ministrom zahraničných vecí, no v 90. rokoch sa opätovne presunul do Európskeho parlamentu. Z politiky odišiel v roku 1999.

Jaroslav Walter (75)
Rodák z českej obce Sobědraž pôsobil dlhé roky ako hokejový tréner na Slovensku, je i členom Siene slávy slovenského hokeja. Skvelý útočník nielen na klubovej, ale aj na reprezentačnej úrovni, sa výrazne presadil aj na trénerskom poste. Vo svojej kariére viedol takmer dve desiatky majstrov sveta.

Robin Williams (63)
Obľúbený americký herec a komik, ktorý získal jedného Oscara, dvakrát cenu Emmy a štyrikrát Zlatý glóbus, spáchal tento rok samovraždu. Hereckú kariéru odštartoval v 70. rokoch minulého storočia ako stand-up komik. Diváci ho poznajú z filmov ako Dobré ráno, Vietnam či Dobrý Will Hunting.

Herec Robin Williams na archívnej snímke. Foto: SITA/AP, Frank Micelotta
Robin Williams Herec Robin Williams na archívnej snímke.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Bartošová #Ladislav Ballek #parte #Ariel Šaron #Eusébio #Gabriel García Márquez #Robin Williams #Joe Cocker #Petr Hapka #ročenka 2014