Kamerunské letectvo zaútočilo na islamistov Boko Haram

Kamerunská armáda v pondelok použila vôbec prvýkrát v boji s teroristickou organizáciou Boko Haram na svojom území letectvo. Počas víkendových bojov vraj zabila prinajmenšom 41 islamistov. Leteckými údermi vraj Kamerun zabránil veľkej ofenzíve asi tisícky islamistov. S odvolaním sa na ministerstvo obrany o tom informoval spravodajský server BBC.

29.12.2014 17:00
Nigéria, Boko Haram, zničený, útok, teroristi,... Foto: ,
Radikáli z Boko Haram bojujú proti ústrednej nigérijskej vláde od roku 2009.
debata (3)

Milície Boko Haram, ktorých baštou je severovýchod Nigérie, v poslednej dobe zmenili taktiku a namiesto rýchlych prepadov, po ktorých sa obyčajne stiahli, začali po vzore hnutia Islamský štát, pôsobiaceho v Sýrii a Iraku, dobyté územia dlhodobo okupovať. Ovládajú už rozsiahle oblasti severonigerijského štátu Borno a svoju moc sa teraz snažia rozšíriť práve aj na sever susedného Kamerunu.

Už v nedeľu extrémisti obsadili kamerunskú vojenskú základňu Achigachia a päť dedín neďaleko hranice. Nad veliteľstvom vyvesili svoju vlajku. Po náletoch kamerunskej armády sa vraj ale opäť stiahli za hranicu do Nigérie.

Minulý týždeň Kamerun oznámil, že na severe krajiny odhalil výcvikový tábor Boko Haram, v ktorom islamisti na boje pripravovali 84 detí. Kamerun tento rok posilnil obranu severu krajiny pred nigérijskými islamistami o viac ako tisíc nových vojakov.

Radikáli z Boko Haram bojujú proti ústrednej nigérijskej vláde od roku 2009. Požadujú zriadenie kalifátu, ktorý bude spravovaný podľa zásad islamského práva šaría. Tento rok spáchala táto organizácia okolo stovky teroristických útokov, pri ktorých zomrelo 4-tisíc ľudí. Pri násilnostiach pripisovaných Boko Haram za päť rokov prišlo o život už okolo 13-tisíc ľudí a podľa štatistík OSN kvôli nim odišlo z domovov asi 1,5 milióna občanov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #letectvo #islamisti #Kamerun #Islamský štát #kalifát