Britskej zdravotníčke zistili ebolu

V Británii potvrdili v pondelok nákazu vírusom eboly zdravotníčky, ktorá sa minulú noc vrátila z africkej Sierra Leony. Informovala o tom spravodajská stanica BBC, ktorej zdroje uviedli, že ide o ženu. Pacientka sa teraz lieči v nemocnici v Glasgowe, potvrdila škótska vláda.

29.12.2014 21:00
debata

Nakazenú zdravotníčku umiestnili do karantény na infekčnom oddelení glasgowskej nemocnice Gartnavel Hospital, ale čo najskôr ju majú transportovať do prísnejšej izolácie v Londýne.

Podľa BBC sa vrátila do Glasgowa zo Sierry Leone v nedeľu pred polnocou. Do cieľovej destinácie priletela lietadlom spoločnosti British Airways z londýnskeho Heathrowa. Predtým prestupovala tiež v marockej Casablance. Úrady teraz vyšetrujú, s kým mohla žena prísť do kontaktu.

Vírusom eboly sa podľa aktuálnych štatistík na západe Afriky nakazilo už viac ako 20-tisíc ľudí. Choroba si v troch najpostihnutejších krajinách – Libérii, Sierra Leone a Guiney – už vyžiadala viac ako 7 800 obetí. Viac ako tretinu laboratórne potvrdených prípadov úmrtí zaznamenala práve Sierra Leone, ktorá tak vystriedala na špici najpostihnutejších krajín susednú Libériu.

V Británii bol doteraz vírus eboly zistený u zdravotníka Williama Pooleyho, ktorý sa tiež nakazil v Sierra Leone. Muž sa v septembri vyliečil a dokonca sa vrátil do západnej Afriky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #ebola #Sierra Leone