More vydalo telá pasažierov letu AirAsia

V mori neďaleko indonézskeho ostrova Borneo našli trosky lietadla spoločnosti Indonesia AirAsia, ktoré zmizlo v nedeľu krátko po odlete z indonézskej Surabaje do Singapuru.

30.12.2014 07:42 , aktualizované: 11:29
Lietadlo, Indonézia Foto: ,
Indonézske vojenské záchranné orgány monitorujú postup hľadania nezvestného lietadla.
debata (48)

S odvolaním sa na riaditeľa indonézskeho úradu pre civilné letectvo Djokoa Murjatmodjoa to uviedla agentúra AFP. Loď indonézskej armády, ktorá na miesto dorazila, už vraj z vody vytiahla najmenej 40 tiel a ich počet rastie.

Trosky lietadla záchranné tímy objavili v Jávskom mori približne 160 kilometrov južne od mesta Pangkalan Bun, ktoré leží na juhozápade ostrova Borneo.

Zábery niekoľkých tiel plávajúcich na hladine odvysielala jedna z miestnych televíznych staníc. Z miestnosti na letisku v Surabaje, kde od nedele čakali príbuzní niektorých cestujúcich, sa podľa BBC v tom okamihu začal ozývať krik a plač. „Moje srdce je plné smútku za všetky rodiny (cestujúcich) letu QZ8501,“ uviedol na Twitteri šéf AirAsia Tony Fernandes.

Do hľadania sa zapojili nielen ázijské krajiny z regiónu, ale aj Francúzsko, Austrália či USA. Pátranie sa spočiatku sústredilo na morskú hladinu pozdĺž plánovanej trasy letu nad Jávskym morom, počas dňa sa ale záchranári zamerali aj na oblasť bližšej indonézskej časti ostrova Borneo.

Objavili plávajúce objekty na hladine, jeden z nich je podľa odvysielaných záberov miestnej televízie Metro TV oranžový, ďalšie majú bielu farbu. Údajne išlo o dvere lietadla a bezpečnostnú šmýkačku.

Na pátraní sa podľa médií zúčastnilo najmenej 30 lodí, 15 lietadiel a približne desiatka helikoptér. V utorok sa mal k záchrannej skupine pridať americký torpédoborec.

Kontrolná veža v Jakarte s lietadlom stratila kontakt v nedeľu o 00:18 SEČ, teda 43 minút po štarte. Pilot sa vraj naposledy prihlásil o 00:12 SEČ. Letel vo výške 9,8 kilometra a žiadal o povolenie vystúpiť do výšky 11,6 kilometra.

Podľa letového dispečingu AirNav Indonesia pilot žiadosť nezdôvodnil, údajne to podľa niektorých informácií bolo kvôli búrke. Letová kontrola stroju povolila vzlet len zhruba do výšky 10,4 kilometra, pretože na pôvodne žiadanej letovej hladine bol iný stroj aeroliniek AirAsia.

O 00:16 SEČ, kedy ešte lietadlo bolo na radare identifikovanej cez automatický signál, už kontrola nedostala žiadnu odpoveď k žiadosti o zmenu letovej výšky. Stroj bol oficiálne vyhlásený za nezvestný o 01:55 SEČ.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #indonézia #AirAsia