Nové prívaly snehu stále sťažujú dopravu v Európe

Mrazivé počasie a prívaly čerstvého snehu ďalej komplikujú dopravnú situáciu nielen v strednej Európe. Mníchovské medzinárodné letisko už kvôli počasiu zrušilo 45 letov. Západorakúske spolkové krajiny hlásia na horách tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. Na severe Grécka klesli teploty až na mínus 12 stupňov Celzia a v Bulharsku hlásia tri obete mrazov.

30.12.2014 15:35
zima, sneh, mráz, počasie, Rakúsko, pes,... Foto: ,
Rakúšanka Manuela Frischová venčí svojho psa Yumu na lúke pri Loferi, neďaleko Salzburgu.
debata

Vytrvalé sneženie a teploty pod bodom mrazu prinútili druhé najväčšie nemecké letisko v Mníchove zrušiť 45 príletov a odletov, pri ďalších spojoch musia cestujúci počítať s oneskorením. Vzhľadom na nižšie vyťaženie letiska počas prebiehajúcich sviatkov sa ale podľa hovorcu Roberta Wilhelma darí meškanie udržiavať v rozmedzí 10 až 15 minút. Obmedzenie sa dotklo najmä vnútroštátnych liniek, ale aj niektorých európskych letov.ň

Zima vo Francúzsku. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
zima, sneh, mráz, počasie, Francúzsko, kravy, pasienky, Zima vo Francúzsku.

Snehová nádielka spôsobila komplikácie tiež v Rakúsku. Tamojšia horská služba varuje pred zvýšeným nebezpečenstvom pádu lavín, obzvlášť v spolkovej krajine Salzbursko, v ktorej sa nachádza niekoľko lyžiarskych stredísk. Vyhlásený bol varovný stupeň 3, pri ktorom vraj lavínu môže strhnúť aj jediný neopatrný milovník zimných športov. V pohorí Vysoké Taury na juhozápade Rakúska očakávajú meteorológovia do stredy až pol metra nového snehu. Až 25 centimetrov napadne vraj počas najbližších 24 hodín napríklad aj v krajinskej metropole Salzburgu.

Zima v Nemecku. Foto: SITA/AP, Julian Stratenschulte
zima, sneh, sýkorka, vták, Nemecko, príroda Zima v Nemecku.

Zima dorazila aj do Grécka. Husté sneženie a teploty hlboko pod nulou prekvapili predovšetkým sever krajiny. Na egejských ostrovoch veje silný vietor o sile miestami až osem z dvanástich stupňov Beaufortovej škály.

Mrazivé počasie v Európe. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
zima, sneh, mráz, počasie, Francúzsko, pasienky Mrazivé počasie v Európe.

Mrazy a rýchlo pribúdajúci sneh komplikujú život aj v Bulharsku, kde si terajší úder zimy vyžiadal životy troch ľudí. Podľa miestnych médií je najhoršia situácia na severozápade krajiny. V závejoch tam uviazli stovky áut, mnohé cesty sú neprejazdné a vlaky naberajú značné oneskorenie. V oblasti mesta Vidin sú tisíce obyvateľov bez elektrického prúdu, pretože silný vietor častokrát strhol vedenia. V hlavnom meste Sofia mráz prvýkrát túto zimu klesol pod mínus 13 stupňov. Meteorológovia pritom varujú, že na Silvestra a na Nový rok bude ešte chladnejšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #doprava #Nemecko #Rakúsko #Európa #Bulharsko #zima #snehová kalamita #sneženie