Pred sídlom parlamentu v Líbyi sa odpálil samovrah

Hotel v meste Tobruk na východe Líbye, kde zasadá medzinárodne uznávaný parlament krajiny, bol v utorok terčom samovražedného bombového útoku, pričom utrpeli zranenia traja poslanci.

30.12.2014 18:01
debata (5)

Hovorca zhromaždenia Farrádž Hášim v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že páchateľ sa odpálil v aute na parkovisku blízko vstupnej brány, zatiaľ čo zákonodarcovia sedeli v priľahlej sieni.

Udalosť je najväčším doterajším útokom na parlament v Tobruku, ktorý vzišiel z júnových volieb a hlavné mesto Tripolis musel opustiť po jeho augustovom ovládnutí skupinami vystupujúcimi pod spoločným názvom Líbyjský úsvit.

Auto naložené výbušninou v Tobruku explodovalo aj v novembri, terčom útoku však nebolo zhromaždenie. Mesto ležiace blízko hranice s Egyptom je napriek tomu oveľa bezpečnejšie ako zvyšok Líbye, ktorá sa tri roky po zosadení režimu na čele s Muammarom Kaddáfím zmieta v chaose.

V Tripolise medzitým pôsobia paralelný parlament a vláda, ktoré svetové mocnosti neuznávajú. Líbyjské mestá boli v uplynulých mesiacoch dejiskom najhorších bojov od občianskej vojny v roku 2011.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #samovrah #bombový útok