Pasažieri sa pripravovali na pristátie, jedna z obetí mala plávajúcu vestu

V mori pri indonézskom ostrove Borneo pokračuje pátracia akcia po obetiach nedeľňajšej nehody lietadla spoločnosti Indonesia AirAsia. Zatiaľ ich našli len sedem, pričom ešte v utorok médiá mylne informovali, že z mora vytiahli už štyridsať obetí.

31.12.2014 09:50
Indonézia, pád lietadla Foto: ,
Záchranári prevážajú nájdené obete pádu lietadla.
debata

Jedno z v stredu vytiahnutých štyroch tiel malo záchrannú vestu, oznámili indonézski záchranári. Medzi nájdenými je najmenej jeden člen posádky, podľa šéfa pátracieho tímu ide o letušku. Skupina lodí a lietadiel v stredu pokračuje v prehľadávaní oblasti, ktoré však komplikuje zlé počasie.

„V stredu ráno sme vyzdvihli celkom štyri telá a jedno z nich malo na sebe záchrannú vestu,“ vyhlásil Tatang Zaenudin, ktorý sa na záchranárskych prácach podieľa. Šéf pátracieho tímu Henry Bambang Soelistvo už skôr spresnil, že tri z doteraz nájdených obetí boli objavené v utorok. Médiá vtedy uvádzali, že záchranárom sa podarilo nájsť až štyridsať obetí.

Zo skutočnosti, že našli pozostatky s plávajúcou vestou, vyplýva, že aspoň časť ľudí na palube sa počas tragédie pripravovala na pristátie na hladinu.

Na sonarových záberoch z oblasti, kde sa lietadlo pravdepodobne zrútilo, je pod hladinou vidieť veľký, temný objekt. Pravdepodobne ide o nezvestné lietadlo. Podľa informácií pátracieho tímu je objekt asi 30 až 50 metrov pod hladinou. „Modlíme sa, aby to skutočne bolo to lietadlo,“ povedal Hernanto, oficiálny predstaviteľ pátracieho tímu, ktorý ako mnoho Indonézanov používa len jedno meno.

Príbuzní obetí oplakávajú svojich najbližších, ktorí zahynuli pri páde lietadla.

Do pátracej akcie sa okrem desiatok lodí a lietadiel z niekoľkých krajín zapoja aj potápači, ktorých úlohou je pokúsiť sa objaviť zariadenie zaznamenávajúce trasu letu a dianie v kabíne. Akciu však rovnako ako v utorok komplikuje silný vietor a vyše dvojmetrové vlny. Trosky lietadla Airbus A320–200, na ktorého palube bolo 162 ľudí prevažne z Indonézie, záchranárske tímy objavili v Jávskom mori asi 160 kilometrov južne od mesta Pangkalan Bun, ktoré leží na juhozápade ostrova Borneo.

Podľa expertov zrejme nebude vo chvíli, keď to počasie dovolí, ťažké nájsť čierne skrinky, pretože stroj sa zrejme prelomil až po náraze na hladinu a trosky tak od seba nebudú príliš vzdialené.

Kontrolná veža v Jakarte s lietadlom stratila kontakt v nedeľu o 00.18 stredo­európskeho času, teda 43 minút po štarte. Pilot sa vraj naposledy prihlásil o 00.12. Letel vo výške 9,8 kilometra a žiadal o povolenie vystúpiť d ovýšky 11,6 kilometra. Podľa letového dispečingu AirNav Indonesia pilot žiadosť nezdôvodnil, údajne to podľa niektorých informácií bolo kvôli búrke. Letová kontrola stroju povolila vystúpiť len zhruba do výšky 10,4 kilometra, pretože na pôvodne žiadanej letovej hladine bol iný stroj aeroliniek AirAsia.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #pád lietadla #AirAsia