Svet oslávil Nový rok, v New Yorku ho na Times Square vítal milión ľudí

Státisíce ľudí vítali príchod Nového roka na Times Square v centre New Yorku, kde silvestrovské oslavy poznamenali prísne bezpečnostné opatrenia, a to aj pre neďaleký protest proti neprimeranému používaniu sily zo strany polície a per vyhrocujúce sa rasové vzťahy v krajine.

31.12.2014 16:16 , aktualizované: 01.01.2015 09:05
New York, Nový rok Foto: ,
Po odpočítaní posledný sekúnd na ľudí zhromaždených na Times Square začali padať konfety s vianočnými želaniami.
debata (3)

Napriek tomu sprevádzlo oslavy na Times Square spúšťanie krištáľovej gule. Táto tradícia siaha až do roku 1907. Usporia­datelia odhadli počet prizerajúcich sa až na milión.

Vyvrcholením bolo hromadné odpočítavanie posledných minút do polnoci, počas ktorého sa šesťtonová guľa s priemerom 3,5 metra pomaly spúšťala po špici jedného z mrakodrapov, aby najnižší bod dosiahla v okamihu príchodu Nového roka na východné pobrežie Spojených štátov.

Vítanie Nového roka na Times Square

Vzápätí sa zo striech okolitých budov začali sypať konfety, niektoré aj ozdobené vianočnými želaniami.

V Európe spustila vlnu osláv Moskva

V Európe odštartovala novoročné oslavy Moskva, kde ohňostroj ožiaril chrám Vasila Blaženého na Červenom námestí. Pre Litvu príchod Nového roka znamenal aj prechod k eur ako 19. krajiny, kým susedné Lotyšsko sa ujalo predsedníctva Európskej únie.

Po odpočítaní posledný sekúnd na ľudí...
Novoročné oslavy v Európe odštartovala Moskva.
+3Hlavná trieda Champs-Elysées v Paríži bola...

V Paríži zaplavilo hlavnú triedu Champs-Elysées more ľudí. V Berlíne sa americký spevák a herec David Hasselhoff mal zúčastniť koncertu pod šírym nebom na mieste, kde v roku 1989 slávil pád Berlínskeho múru. Na slávnom námestí Puerta del Sol v centre Madridu sa zišli milióny ľudí, ktorí podľa miestnej tradície zjedli v posledných 12 sekundách dvanásť zrniek hrozna. Španieli veria, že to prináša šťastie do Nového roka. Pozoruhodné pyrotechnické predstavenie sa odohralo aj na brehoch Temže v Londýne.

Berlínčania oslavujú príchod Nového roka.

Najväčšie silvestrovské večierky bývajú okrem Sydney tradične v metropolách, ako sú Berlín, Londýn, Paríž alebo New York. V Riu de Janeiru sa čaká, že viac ako dva milión ľudí prídu na pláž Copacabana, kde majú ešte pred ohňostrojom premietať posolstvo pápeža Františka.

Nezabudnuteľný ohňostroj v Sydney

Vítanie Nového roka na východnej pologuli sprevádzali pozoruhodné ohňostroje v Sydney, Hongkongu a Tokiu, ale oslavy poznamenalo nešťastie v Šanghaji. V čínskom prístavnom veľkomeste v tlačenici pri sledovaní osláv prišlo o život podľa miestnych úradov najmenej 35 ľudí a ďalších 42 utrpelo zranenia.

Veľkolepý ohňostroj nad Sydney.

Ako prví na svete vítalo nový rok 2015 približne 280-tisíc obyvateľov tichomorských štátov Samoa a Kiribati, kde polnoc nastala v čase, keď v strednej Európe chýbala ešte hodina do silvestrovského poludnia. O tri hodiny neskôr nasledovalo Sydney, kde sa až 1,5 milióna ľudí zhromaždilo pozdĺž nábrežia, aby odtiaľ sledovali tradičný veľkolepý dvanásťminútový ohňostroj osvetľujúci aj slávnu budovu opery a most Harbou Bridge. Ohňostroj „tropického štýlu“ vytváral pyrotechnické efekty znázorňujúce zlaté a strieborné palmy.

Oslavy v Indonézii v znamení smútku

Naopak v Indonézii boli oslavy príchodu Nového roka zdržanlivé kvôli havárii lietadla spoločnosti AirAsia a katastrofálnym zosuvom pôdy na Jáve. Niektoré indonézske mestá sa rozhodli oslavy zrušiť úplne.

Peking slávil príchod roka 2015 v olympijskom parku a oslavy sa niesli v znamení kandidatúry čínskej metropoly na usporiadanie zimnej olympiády v roku 2022.

V Japonsku o polnoci 108 ráz, s odkazom na posvätné číslo budhizmu, odbili chrámové zvony. V celej krajine rozžiarili oblohu ohňostroje. Milióny ľudí zamierili do chrámov, aby sa modlili za zdravie a šťastie. V Tokiu tisícky ľudí vypustili balóniky s novoročnými prianiami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #sydney #Nový rok