V Libérii slávia Silvestra, zrušili zákaz vychádzania

Obyvatelia Libérie, jednej z troch západoafrických krajín postihnutých ebolou, budú môcť rovnako ako milióny ľudí po celom svete oslavovať príchod nového roka.

31.12.2014 18:28
debata

Vláda totiž na jeden deň zrušila nočný zákaz vychádzania, ktorým sa snaží zabrániť ďalšiemu šíreniu epidémie eboly. Humanitárne organizácie podľa agentúry Reuters tento krok kritizujú.

Podľa ministerstva informácií nariadila prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová dočasné zrušenie zákazu vychádzania, aby sa ľudia mohli zúčastniť na tradičných novoročných omšiach v kostoloch.

Chrámy ale vraj musia zabezpečiť dodržiavanie základných pravidiel proti šíreniu eboly, ako sú umývanie rúk alebo kontrola teploty, a musia zamedziť preplneniu kostolov. Zákaz vychádzania od polnoci do šiestich hodín ráno platí v krajine, v ktorej chorobe od septembra podľahlo už vyše 3 400 ľudí.

Humanitárne organizácie, medzi nimi predovšetkým Lekári bez hraníc, už niekoľko týždňov varujú Libériu aj zvyšné dve krajiny postihnuté ebolou – Sierru Leone a Guineu, aby sa nepoddávali falošnému pocitu bezpečia. Situácia sa totiž v posledných týždňoch začala v niektorých oblastiach stabilizovať.

Podľa humanitárnych pracovníkov ale krajina nad epidémiou ešte ani zďaleka nevyhrali, a preto by mali aj naďalej prísne dodržiavať opatrenia zabraňujúce ľuďom v zhromažďovaní.

Ebole v západnej Afrike podľahlo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) viac než 7 800 ľudí. Viac než 20-tisíc ľudí sa chorobou nakazilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nový rok #ebola #Libéria